Нова електронна услуга на НАП дава възможност на потребителите да

...
Нова електронна услуга на НАП дава възможност на потребителите да
Коментари Харесай

НАП: Искане за прихващане или възстановяване на суми вече може да се подава и онлайн |

Нова електронна услуга на Национална агенция за приходите дава опция на потребителите да подават онлайн искане за възобновяване или прихващане на надвнесени суми.

Електронната услуга „ Приемане на искане за прихващане или възобновяване на надвнесени суми “ е налична с личен идентификационен код (ПИК) на Национална агенция за приходите или дипломиран електронен автограф (КЕП) в група „ Плащане и пресмятане “ в Е-портала на Национална агенция за приходите. Чрез нея потребителите към този момент могат и онлайн да попълнят нужните данни във формуляра, да приложат документи към него, след което да го подадат, оповестяват от Национална агенция за приходите.

С настояването лицата могат да заявят желанието си да им се прихващат или възвръщат надвнесени или недължимо събрани суми за налози, наложителни осигурителни вноски, наложени от органите по приходите санкции и имуществени наказания и други.

Услугата дава опция за избор на типа на надвнесените суми, които може да бъдат прихванати/възстановени - Данък добавена стойност, корпоративен и други налози по ЗКПО, налог върху приходите на физическите лица, осигурителни вноски за ДОО/НЗОК/ДЗПО, наложително събрани обществени вземания, включително санкции, имуществени наказания и други Потребителите ще имат опция да преглеждат подадените от тях претенции с избор на бутон „ Подадени данни “ от реда на съответната услуга в персоналния си екран.

Подаденото електронно искане се обработва в 30-дневен период.

Достъпът до електронната услуга се дава, според Правила за прилагане на електронните административни услуги на Национална агенция за приходите, предоставяни с дипломиран електронен автограф.

За приемане на достъп до услугата от упълномощено лице следва да бъде подадено още веднъж „ Заявление за подаване на документи по електронен път и прилагане на електронните административни услуги, предоставяни от Национална агенция за приходите с КЕП на упълномощено лице “ или „ Известие за подаване на документи по електронен път и прилагане на електронните административни услуги, предоставяни от Национална агенция за приходите с КЕП на упълномощено лице “.

Повече информация за новите електронни услуги на Национална агенция за приходите клиентите могат да получат на уеб страницата на приходната организация или на осведомителния телефон: 0700 18 700 (на цена, съгласно цената на съответния оператор).
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР