Нова експертиза извади нова версия за трагедията в Хитрино. Тя

...
Нова експертиза извади нова версия за трагедията в Хитрино. Тя
Коментари Харесай

Румяна Арнаудова: Единствената причина за трагедията в Хитрино е високата скорост

Нова експертиза извади нова версия за нещастието в Хитрино. Тя е направена по поръчка на компанията „ Булмаркет ”, притежател на взривилите се цистерни. И потвърждава, че не превишена скорост, а проблем на релсите е причина за влаковата злополука. Защо, обаче, прокуратурата не приема тези доказателства?

„ Прокуратурата е безусловно уверена за това какви са аргументите, заради които се е стигнало да този тежък случай. На мястото на произшествието са осъществени голям брой огледи и експертизи. Разполагаме и с гласни доказателствени средства, както и с експертни изводи. Тази версия, която през вчерашния ден беше показана от представители на „ Булмаркет ”, е била предмет на нашето следствие ”, разяснява за „ Здравей, България ” представителят на основния прокурор Румяна Арнаудова.

„ Експертните изводи са безапелационни, че единствената причина за пораждане на пътно-транспортно произшествие е високата скорост, с която са се движили, и навлизането в региона на гарата с двойно по-висока скорост. Не е налице каквото и да е съпричиняване, нито механически проблем по инфраструктурата и това изрично беше открито още в досъдебното произвеждане. Нямаме информация за положението на релсовите стоманени пътища на територията на страната, която да докара до нужда до интервенция от страна на прокуратурата ”, добави Арнаудова.

Тя разяснява и това, че основният прокурор Сотир Цацаров сезира Конституционния съд за измененията в Закона за частната охранителна активност.

„ Според основния прокурор текстовете, които той нападна, са противоконституционни, тъй като нарушават главните правила на правовата страна, тъй като се лишават пълномощия на страната и се трансферират на частно-правни субекти, които са длъжни да обезпечат публичния ред и националната сигурност ”, сподели още представителят на основния прокурор.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР