Нова дигитална система за транскутанен кръвно-газов мониторинг е в експлоатация

...
Нова дигитална система за транскутанен кръвно-газов мониторинг е в експлоатация
Коментари Харесай

Апарат следи всяка глътка въздух на най-малките герои

Нова цифрова система за транскутанен кръвно-газов мониторинг е в употреба в САГБАЛ " Шейново " едвам от три седмици. Дарена е от благотворителната самодейност " Българската Коледа " . Завеждащият отделението по неонатология доктор Донка Узунова описа за news.bg , че единствено преди месец е станало ясно, че лечебното заведение ще се снабди с новаторския апарат.

Досега в отделението са употребявани системи за следене насищането на кръвта с О2. По този метод се вижда с какъв резултат е дишането на децата - независимо или в хода на терапия . Новото при този мониторинг е, че разрешава измерването и на равнището на въглероден двуокис. Количеството му в кръвта демонстрира функционалността на дихателната система. Дали кислородът може да доближи до тъканите и дали целият дихателен цикъл е задоволително ефикасен.

Когато новородените деца не дишат както би трябвало, в кръвта се натрупва огромно количество въглероден диоксид и този газ може да се улови обективно. Досега равнището на газовете се е проследявало посредством взимане на кръвна проба, което значи дребните бебета да се бодат. " Целта в нашата компетентност е да бъдем колкото може по-малко нападателни, по-малко инвазивни , по-малко болежка и дискомфорт да предизвикваме на децата ", добави доктор Узунова.

" Слагаме един датчик на мястото на премерване и можем да получим 24-часови непрекъснати данни за типовете газ и тяхното количество в кръвта ", изясни още тя.

Дигиталната система се употребява за по-добро диагностициране посредством непрестанно наблюдаване . Според лекаря положителната диагностика води до допустимо най-хубаво лекуване.

" При децата се следи всяка една функционалност и всяка една смяна в тяхното дишане. Целта е колкото може по-рано те да бъдат свалени от апаратната вентилация и да бъдат оставени на тяхното лично дишане. Този развой може да отнеме минути, часове или даже няколко дни.
Това съгласно доктор Узунова е нова стъпка към живота. Веднъж те се реанимират, повторно преодоляват дихателното си заболяване.

В последните пет години в болничното заведение са проплакали за първи път към 12 000 новородени, от които 1300 са недоносените деца, а 2 500 са деца са били с други проблеми, които са лекувани в натоварен бранш.

Много огромна част от диагностиката на болесттите включва транскутанни разбори.

Неонатологията е една от високотехнологичните дисциплини, по тази причина болничното заведение се пробва да бъде в крайник с нововъведенията и международните условия, с цел да няма подозрения във връзка с диагностицирането и последващото лекуване.

Кандидатстването за всевъзможен тип инсталация се разисква взаимно с управлението, като се дава разбор на разполагаемите уреди, каква е раждаемостта и каква е заболеваемостта. Освен това се вършат и доклади за структурата на заболеваемостта, т.е. по какъв начин е минало лекуването на децата в болничното заведение.

 Директорите на лечебни заведения да бъдат дейни в Българската Коледа
Директорите на лечебни заведения да бъдат дейни в Българската Коледа

Първа МБАЛ " София " получи за трета година инсталация

" Винаги се нуждаем и от други типове инсталация . Оборудвани сме за дейностите, които изпълняваме, в цялостен размер, само че доста от нещата от време на време имат потребност от замяна или се обновяват протоколите за добра клинична процедура ", описа доктор Узунова. Тя добави, че при всеки нов консенсус по избран клас болести на европейско равнище, той се разисква в гилдията и всеки нов ред и метод на лекуване изисква съответната инсталация.

Изисква се и преценка на източниците на финансиране. Като дарения от фондации отделението по неонатология е получило два нови кувьоза .
" Имаме уред за лабораторна диагностика, който е в такава степен на обезценка, че едвам прави работа ".

Половината от кувьозите също се нуждаят от замяна, както и инфузионните помпи.

Налага се рационализиране на диагностиката при децата, застрашени от ретинопатия. Колкото в по-малка възраст оцеляват, толкоз те са застрашени от избрани затруднения. Увреждането на ретината от високи кислородни концентрации е точно едно от тях.

Към момента болничното заведение работи с детската офталомология . Целта на неонатологичното поделение е всички диагностични и лечебни процедури на ретината да бъдат осъществявани на място, с цел да не е нужно децата да бъдат превозени. Предстои правенето на документите, с които болничното заведение ще кандидатства за нужната инсталация.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР