Нова детска площадка, адаптирана за деца със специални потребности, бе

...
Нова детска площадка, адаптирана за деца със специални потребности, бе
Коментари Харесай

Дом за деца „Надежда“ в Свиленград с нова площадка

Нова детска площадка, приспособена за деца със специфични потребности, бе открита през днешния ден в двора на Дневния център за деца с тежки множествени увреждания „ Надежда ” в Свиленград, оповестяват от общината.

Площадката е оборудвана със специфични уреди за игра и насърчаване на сетивата. Разполага с комбинирано детско оборудване, налично за деца с лимитирани двигателни функционалности, предопределено за групови ролеви игри, другарство, пързаляне и катерене, трениране на равновесие. Детското оборудване „ Музикална игра “ възпроизвежда точни тонове посредством удрянето с палки на тръби с друга дължина. То се употребява за тематични игри, а с него всяко дете може да бъде дребен музикант. Могат да свирят по едно и също време две деца, като по този начин се предизвикват да споделят и да слушат мелодиите, основани от всяко от тях, изясняват от локалната аадминистрация.

Лентата прерязаха кметът на общината арх. Анастас Карчев, Цвети Шопова – първи вицедистрикт шеф на Асоциацията на Лайънс клубовете от Дистрик 130 България, президентът на Дамски Лайънс клуб „ Свилена - Свиленград ” Христина Карчева и началникът на бранш Дневен център за деца с тежки множествени увреждания „ Надежда ” Дарина Кондова.

Площадката бе построена и оборудвана с общите старания и финансова ангажираност на Община Свиленград, Дамски Лайънс клуб „ Свилена - Свиленград ” и донорите, взели присъединяване в извършения благотворителeн бал, проведен във връзка 10 години от чартирането на клуба.

За благоустрояване на околното дворно пространство при построяването на поливна система своята финансова поддръжка засвидетелства пловдивска строителна компания с шеф Пламен Жеков. Сондажните действия за обезпечаване на водоползване за терена са финансирани от представителите на локалния бизнес Елена и Георги Манолови и Росен Киришев.

Пространството с обща повърхност 1235 кв.м бе облагородено със средства от бюджета на Дейност „ Социални услуги ” с началник Марияна Димитрова. С вложените 42 300 лв. теренът е измит и изравнен, засадени са дръвчета и райграс, положени са плочи и ударопоглъщаща настилка. Теренът към площадката и методите са завършени с цветни бетонови плочи. В непосредствена непосредственост са ситуирани дървени пейки.

Дамски Лайънс клуб „ Свилена – Свиленград ” организира огромна благотворителна самодейност за закупуване и слагане на специфичните уреди, подобаващи за характерните потребности на възпитаниците на детския център. Дарителската акция бе оповестена на интернет страницата на АЛК Дистрикт 130 България, където посредством електронно подаяние всеки можеше да поддържа финансово благотворителната самодейност. Бе оповестена и банкова сметка за дарения в поддръжка на идеята. В рамките на 10 дни бяха проведени и извършени редица събития с присъединяване на деца от детските градини, учебните заведения, танцови, хорови и музикални школи. 10-дневната празнична стратегия във връзка 10 години от чартирането на свиленградския клуб приключи с благотворителен бал в поддръжка на идеята за съоръжение на детската площадка. С набраните средства бяха закупени, доставени и инсталирани детските уреди, които са уикални за града, допълват от общината.

В Дневния център „ Надежда ” сега обгрижват 14 деца с тежки множествени увреждания. С тях се занимава екип от 10 души, включващ психолог, рехабилитатор, логопед, здравна сестра и други Децата през днешния ден получиха и още един подарък от Дамски Лайънс клуб „ Свилена – Свиленград ” - пъстро изрисувани канчета, предоставени от Анастасия Карнаух-Теодосиева.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР