Нова дългосрочна грижа за възрастните и хората с увреждания ще

...
Нова дългосрочна грижа за възрастните и хората с увреждания ще
Коментари Харесай

Община Казанлък разкрива нова социална услуга за хора с деменция

Нова дълготрайна грижа за възрастните и хората с увреждания ще бъде разкрита в Община Казанлък.

Това стана ясно през днешния ден, откакто предлагането на кмета Галина Стоянова бе гласувано от Общинския съвет в града. Услугата „ Дневен център за поддръжка на лица с разнообразни форми на деменция и техните фамилии “ ще обезпечи опция хората с разнообразни форми на деменция и техните фамилии да разнообразят нормална си физическа и обществена среда и да бъдат включени в разнообразни занимания по ползи, съответстващи на опциите им. Потребителите ще са лица, настанени в профилирани институции, и лица, живеещи в фамилна среда. Така ще бъде обезпечена ефикасна мярка за предварителна защита от настаняване в институция на лица с разнообразни форми на деменция. „ С въвеждането на новата обществена услуга се стремим да предоставим удобна среда и грижи за тези хора, тъй че да се усещат уважавани, да се усещат добре и че са скъпи за другите хора. Искаме, доколкото е допустимо, несъмнено, тези лица да построяват междуличностни взаимоотношения и да се усъвършенства качеството им на живот “, разяснява кметът Галина Стоянова.

Целта на новата услуга е да облекчи доста отрицателните последици от болестта на тези лица по отношение на членовете на фамилиите им, като им обезпечи опция да правят икономическа активност и да се грижат за личните си потребности. Идеята е да се даде опция на хората с деменция да водят допустимо най-нормален живот и да се усещат добре. Това ще се обезпечи посредством даване на грижи, ангажиращи потребителите в действия, които дават възприятие за смисъл и себестойност, посредством поощряване на потребителите да се самоизразяват и да поддържат връзка с други хора.

Дневният център ще работи 12 месеца в границите на самия план, финансиран по стратегия „ Развитие на човешките запаси “, и ще дава дневни, полудневни и почасови услуги с потенциал 40 консуматори.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР