Нова бронзова статуя бе монтирана в центъра на Варна. Скулптурата

...
Нова бронзова статуя бе монтирана в центъра на Варна. Скулптурата
Коментари Харесай

Монтираха паметник на виден варненски кмет в центъра на града

Нова бронзова скулптура бе инсталирана в центъра на Варна. Скулптурата може да се види в една от градинките на площад " Независимост ", против постройката на театъра и е на Иван Церов - кмет на морската ни столица в интервала 1909 - 1912 година. Паметникът е с височина 2,70 м и е дело на скулптора Пламен Братанов
Иван Церов е роден на 26 март 1857г. в село Церова Курия, Великотърновско. Той приключва богословско учебно заведение към Лясковския манастир. По-късно става преподавател в първо в Габрово, а по-късно в Свищов, Варна и родното си село. От 1890 е контрольор към Варненското образователно окръжие. По това време издава Христоматия по българска литература за междинните учебни заведения. Управник на Варна през 1909 – 1912 година.

По време на мандата на Иван Церов стартира строителството на новата театрална постройка. Благодарение на неговото ръководство, се поставя и главния камък по каптажа на варненския тръбопровод, построяват се нови улици, канализация и публични здания. През мандата на Иван Церов се построяват 4 нови учебни заведения и 4 квартални хали.
Основен донор е и за построяването на Девическата гимназия във Варна. Управникът взема присъединяване в доста управленията на редица културни сдружения като Театралното, Славянското, Археологическото и прочие, ръководител е на Варненското учебно настоятелство. Иван Церов умира на 18 януари 1938 година във Варна.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР