nova.bgКакъв е залогът и как темата е свързана с България?Много

...
nova.bgКакъв е залогът и как темата е свързана с България?Много
Коментари Харесай

Името на Македония - един спор с дълга история

nova.bg

Какъв е залогът и по какъв начин тематиката е обвързвана с България?

Много години към този момент ни разделят от началото на разногласието сред Гърция и Македония. Откъде потегля той, с цел да стигне до своя край през днешния ден - край водите на Преспанското езеро? Какъв всъщност е залогът?  И по какъв начин тематиката е обвързвана с България?

Споровете за името на Македония не престават повече от 25 години - от самото основаване на самостоятелната страна на мястото на някогашната югославска република. Гърция не приема обитаемата със славяни и албанци страна да се споделя Македония, както античната страна, чиито завоевания слагат началото на 3-те века на Елинистичната ера в района.

Проблемът с името се задълбочава от размитото значение на термина " Македония " през вековете. По време на Римската империя с него се отбелязва една огромна провинция. След разделянето на империята на Източна и Западна, границите на Македония се преначертават. Османската империя също употребява името, само че още веднъж за област с други граници, които са в основата на днешното схващане какво е Македония. Към чисто географският аспект се прибавя и политически, като отслабването на Османската империя води до протести и революционна активност в района. Някои в македонските земи желаят самостоятелност, други обединяване с България, а разногласията водят до войни, в които вземат участие всички балкански страни.

Така стигаме до наши дни, когато Македония има проблеми с множеството си съседи. Гърция оспорва името на страната и опитите й да си приписва знаци като Звездата на Вергина и персони като Александър Македонски. България оспорва съществуването на македонския като обособен език, както и националната еднаквост на македонците, а Сърбия оспорва независимостта на Македонската православна черква. След десетилетия на разногласия, Гърция и Македония интензивно търсят решение на двустранните проблеми в последните няколко месеца. Днешният контракт е компромисът, до който стигнаха двете страни след усилени договаряния с интернационално ходатайство.

Компромисът се търси в името на нов късмет Македония да тръгне към Европейският съюз и НАТО.

Но надалеч не всички са удовлетворени. В Македония и Гърция към този момент на няколко пъти имаше митинги против съглашението. Националистически кръгове или политически съперници на ръководещите в двете страни, назовават спогодбата неприятна или даже предателска. Тя беше мотив за вота на съмнение против държавното управление на Ципрас, както и за апели за оставка на Заев. След подписването на съглашението, следва референдум в Македония през есента. До края на годината процедурите в Македония би трябвало да са завършили, след което съглашението да бъде утвърдено от гръцкия парламент.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР