Нова Антикорупционна комисия, която да разследва всички случаи сред висшите

...
Нова Антикорупционна комисия, която да разследва всички случаи сред висшите
Коментари Харесай

Зарков предлага КПКОНПИ да се управлява на ротация

Нова Антикорупционна комисия, която да проверява всички случаи измежду висшите държавни служители предлага Министерството на правораздаването. Идеята е тя да се управлява от петима души, които ще се избират от три разнообразни управляващи. Всеки ще оглавява комисията на ротационен принцип за период от една година. Структурата ще има проверяващи функционалности, посочи правосъдният министър Крум Зарков.

„ Двама от тях да бъдат избирани от Народното събрание, един да бъде посочен от президента на републиката и по един от общите събрания на съдиите във Върховния административен и Върховния касационен съд ”, сподели още той.  

Разследващите инспектори на комисията ще събират информация, само че няма да могат да повдигат обвинявания.

„ Да има въпреки всичко последяващ правосъден надзор върху решенията на Прокуратурата дали да продължи, или не обещано следствие ”, допълни той.

Предотвратяването на спор на ползи и конфискацията на имущество остават в до момента съществуващата Антикорупционна комисия. От Европейската комисия приветствали промяната, която била залегнала и в Плана за възобновяване и резистентност.

„ Ясна ще е отговорността на бъдещия парламент, на всички бъдещи народни представители, да знаят, че те ще носят отговорност това да се случи ”, съобщи Атанас Пеканов - вицепремиер по ръководство на европейските средства.

След публично разискване, проектозаконът ще бъде препоръчан за утвърждение на Министерския съвет.айте н
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР