Нова акция на млади климатични активисти от поколението Gen Z

...
Нова акция на млади климатични активисти от поколението Gen Z
Коментари Харесай

ЗАЩО ЗАЛЯХА "МОНА ЛИЗА" СЪС СУПА?

Нова акция на млади климатични деятели от поколението Gen Z притегли вниманието. Този път обект на офанзивата беше именитата картина на Мона Лиза. Активистите хвърлиха чорба върху бронираното стъкло, което цели да защищити шедьовъра на изкуството.

Най-известната картина в света, представяна зад защитно стъкло от 2005 година, към този момент няколко пъти е била жертва на вандализъм. През май 2022 година, да вземем за пример, шедьовърът на Леонардо стана цел на екоактивист, който замери картината с торта.

Вандалите оправдаха действието си с желанието си да предизвикват „ правото на здравословна и устойчива храна “.

През есента на 2022 година деятели от придвижването „ Просто спрете петрола “ (Just Stop Oil) омазаха с торта восъчна фигура на крал Чарлз III, за което бяха глобени с парична санкция. Отново през есента на 2022 година, двама души се пробваха да се залепят за фамозната картина " Викът " от Едвард Мунк, изложена в Националния музей в Осло.

По-рано шедьовър на Ван Гок също стана обект на сходна акция, откакто деятели от „ Последно потомство “ хвърлиха чорба от граф върху картината „ Сеячът “. Картина на Моне пък бе залята от пюре.

Обширен материал на National Geographic от 2023 година се опита да даде отговор на въпроса за младите климатични деятели от поколението Gen Z се прицелват точно към шедьоврите на изкуството, като ги замерват със супи, торти и пюрета. Това е обръщение, с което желаят да покажат на света, че изкуството не би имало никакво значение или стойност в една унищожена или починала планета. Тези форми на митинг получават се посрещат със смесени усеща от обществото, само че уредниците на подобен вид прояви към този момент няма да сменят тактиката, а в противен случай – ще не престават да притеглят по този начин внимание.

Общественото утвърждение обаче не е високо за подобен вид митинги, в това число за блокирането на пътища и автомагистрали от страна на климатичните деятели. Проучване от ноември 2022 година демонстрира, че публичната поддръжка за климатични деятели спада заради противоречивите им дейности по блокиране на инфраструктура, въздушен и наземен трафик, както и с сходни акции против скъпи творби на изкуството.

Източници:

dariknews.bg

www.instagram.com

nationalgeographic.com

 

Източник: vbox7.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР