Нова 8-етажна сграда с ресторант изниква пред балконите на живеещите

...
Нова 8-етажна сграда с ресторант изниква пред балконите на живеещите
Коментари Харесай

Гневни пловдивчани негодуват: Застрояват и въздуха в Кючук ...

Нова 8-етажна постройка с ресторант изниква пред балконите на живеещите в блоковете против мастодонта " Оазис 4 "

Възмущение и яд провокира в презастроения комплекс „ Южен “ новината, че на ул. „ Димитър Талев “, до супермаркет „ Билла 4 “, ще се строи нова кооперация. Сградата ще бъде на осем етажа, удостовери арх. Константин Божков, който оглавява Дирекция " Устройство на територията " в Община Пловдив.

„ Застрояват и въздуха. Всяка педя сред бул. „ Александър Стамболийски “ и остарялата жп линия на ул. „ Въльо Стефов “ се застроява. Вече има проблеми с противоположните води, тъй като канализационните тръби са тесни, а Общината продължава да издава позволения за нови здания. Трафикът се трансформира в пъкъл поради неприятната пътна инфраструктура “, недоволства един от притежателите от блок 1100 Христо Найденов. На същото отзиви са и множеството хора в тази зона.

Теренът е частна благосъстоятелност, с лице на ул. " Димитър Талев " (срещу " Бялата воденица " ) сред „ Билла-4 “, блок 1100 и 1101. Дали е бил реституиран, или добит посредством покупко-продажба, не е ясно, само че частникът е захапал и единия тротоар от вътрешната улица. Очевидно това е станало още през 2006 година, когато е одобряван Подробен устройствен план и регулационните граници на парцела.

Навремето на това място беше така наречен гръцко заведение, само че банкрутира, по-късно - автомивка. Наскоро тя беше съборена, а теренът - наобиколен с железна ограда. Строителството не е почнало, няма и осведомителна табела. Според информацията от общинската дирекция вложителят е компания " Аримекс 55 " ЕООД.



Автомивката е съборена и скоро на това място ще стартира градеж

Подробният организационен проект на квартала е променен през 2006 година, като парцелът е очакван за публично застрояване. " Документацията за строителството не е внасяна в кметството на „ Южен “, тъй като капиталовите планове за категорията на сходни обекти се преглеждат в Община Пловдив ", сподели кметът на региона Костадин Язов.

„ През 2018 година на притежателя е издадена виза за планиране, а през септември 2020 година - позволение за градеж за жилищна постройка с ресторант, аптека, медицински център и подземни гаражи. Височината на постройката е друга - необятното тяло е 2 етажа, над него по-тесни - на 4 и 8 етажа “, изясни арх. Божков. Архитектурата е разчупена и се стеснява нагоре до 8-ия етаж.

В квартала са мощно обезпокоени, че ще се строи още една кооперация, тъй като до старите блокове в последните години бяха вдигнати 9-етажната постройка на " Оазис- 3 " и 4-етажна кооперация, против чийто градеж имаше митинги, само че и в този случай се оказа, че проектът е бил утвърден преди време. От другата страна на ул. „ Димитър Талев “ се издига „ Оазис-4 “.

В Община Пловдив разрешенията за градеж се подписват от основния проектант Димитър Ахрянов.

Обитателите на квартала се чудят от кое място ще бъде входът към новия терасовиден 8-етажен мастодонт, къде ще се паркира, тъй като сигурно в подземния паркинг няма да има места за всички и за какво се разрешава толкоз компактно застрояване. Ул. „ Димитър Талев “ е тясна, а също така тъкмо пред бъдещата постройка има отбивка към блоковете, а от другата страна е паркингът на „ Билла “ за клиентите.

Цялото пространство към жилищните здания е окупирано от спрените коли. Съседните паркинги са цялостни и цените към този момент вървят към 40-45 лв. на месец.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР