Нова 5-етажна сграда се планира да се появи на мястото

...
Нова 5-етажна сграда се планира да се появи на мястото
Коментари Харесай

Ето какво ще строят на мястото на старата Рейдова кула във Варна

Нова 5-етажна постройка се възнамерява да се появи на мястото на остарялата рейдова кула във Варна, която се намира на пристанищен терминал Варна-изток. Новото здание дружно със съществуващата административна постройка ще се трансфорат в комуникационно-информационен център за ръководство на спешно – избавителни интервенции. Това излиза наяве от предоставената още в средата на 2021 година социална поръчка от ИА „ Морска администрация “ за планиране и създаване на центъра, научи.

На вчерашното си съвещание Министерски съвет промени статута на парцела, върху който се намира кулата, което дава опция за премахването ѝ. Мотивите са неприятното градивно положение на постройката и потребността от създаване на нова такава.

Статутът на недвижимия парцел, възложен за ръководство на Изпълнителна организация „ Морска администрация “, се трансформира от обществена държавна благосъстоятелност в парцел, частна държавна благосъстоятелност.


Южен аспект, " АТИ-АПЕКС 2020 " ДЗЗД

Проектирането и осъществяването на постройката е предоставено след извършена социална поръчка на „ АТИ – АПЕКС 2020 “ ДЗЗД, в което влизат „ АТ Инженеринг 2000 “ ООД и „ Апекс инженеринг “ ООД. Сумата за активността е малко над 2 млн. лв. без Данък добавена стойност.

От документите към поръчката излиза наяве, че рейдовата кула, издигната през 1968 година, не се употребява от години по предопределение заради ниските етажни височини, неуместното стълбище и тъй като не дава отговор на актуалните условия за подобен тип уреди. Тя е със седем етажа и височина близо 19 метра.

По данни на очевидци през втората половина на 80-те години на предишния век кулата е претърпяла сериозна щета след удар от огромен кораб, което е довело до нейното килване.

Западен аспект, " АТИ-АПЕКС 2020 " ДЗЗД

Административната постройка е издигната по-късно, в средата на 90-те години на предишния век. Тя е двуетажна.

Към документите е приложено и умозаключение от извършено градивно проучване, извършено през лятото на 2020 година.

От него излиза наяве, че за премахване на повредите от удара на плавателния съд са усилвани предните две колони на кулата. За направените ремонтно-възстановителни работи няма непокътната планова документи. Не е известно какви мероприятия са осъществявани за подсилване на основите на авариралата кула. Състоянието на фундаментната структура може да се откри след директно откриване. В непосредственост до кулата се откриват кухини под бетонната настилка на бреговата линия. Самата настилка е мощно деформирана и напукана. Тези деформации, пукнатини и кухини са индикация за ерозивни процеси, провокирани от продължителното неподходящо влияние на морето. Състоянието на основата под фундаментната структура на кулата е от извънредно значение за нейната експлоатационна склонност.

Специалистите заключват, че рейдовата кула не дава отговор на функционалните условия за актуален информационен команден център, структурата ѝ не дава отговор на настоящите нормативи за експлоатационна склонност и е претърпяла тежка повреда. Това постанова да се проектира и осъществя градеж, отговарящ на градоустройствените индикатори, настоящата нормативна уредба и предявените модерни функционални условия за високотехнологичен информационен команден център. В същото време административната постройка има добра експлоатационна склонност, следва да бъде непокътната и приобщена към изцяло реконструираната кула на информационния команден център.

Срокът за осъществяване на проектирането, съгласно контракта подписан май 2021, е 90 дни, а за строително - монтажните работи е 390 дни от датата на сключване на протокола за откриване на строителна площадка.

През 2015 година в Аспарухово проработи новоизграден Брегови център за ръководство на корабоплаването. Същата постройка бе открита и в Бургас.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР