Нов закон за въвеждането на еврото у нас. Проектът за

...
Нов закон за въвеждането на еврото у нас. Проектът за
Коментари Харесай

Нов закон: При какви условия ще се въведе еврото у нас?

Нов закон за въвеждането на еврото у нас. Проектът за общата европейска валута е на финансовото министерство и е пуснат за публично разискване. Законопроектът е утвърден от Европейската комисия, като следва съгласуването му и с Европейската централна банка.

Законът планува от датата на въвеждането на еврото всички сметки, измежду които разплащателни, депозитни и спестовни в банките, да бъдат автоматизирано и гратис превалутирани в евро по формалния валутен курс.

Еврото е комфортно - отстранява потребността от обмяна при пътешестване и е преференциално

Плащането на заплатите, пенсиите, компенсациите, паричните и обществените помощи ще се прави единствено в евро след приемането му.

Още от деня на въвеждане на еврото титулярите на сметки ще могат да теглят от тях единствено евро, без значение дали тегленето ще става посредством АТМ/ПОС устройство, или в офиса на банка, платежна институция и други.

Цените на стоките и услугите ще се отбелязват по едно и също време в левове и евро до 12 месеца след датата на въвеждането.

Там може да бъде открита информация по отношение на присъединението ни към еврозоната

В продължение на един месец от влизането на България в еврозоната ще има интервал на двойно обращение на лв. и еврото, в който хората ще могат да се разплащат и в двете валути. По време на този интервал търговците ще са задължени да връщат ресто в евро.

Българската национална банка пък ще обменя гратис, в безкрайно количество, банкноти и монети от левове в евро.

България би трябвало да вкара еврото през 2025 година Датата беше отсрочена с една година, откакто стана ясно, че страната ни не съумя да направи нужните законодателни промени.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР