Нов закон може да вдигне почти двойно данъка за стари

...
Нов закон може да вдигне почти двойно данъка за стари
Коментари Харесай

Двоен данък за старите дизели? 121,47 лв. повече за 20-годишна кола в Пловдив

Нов закон може да вдигне съвсем двойно налога за остарели дизелови коли. При използването му общините ще би трябвало да прибавят в изчислението на данъка изцяло друг съставен елемент, което прави неминуем скока до 78%. За това пише 
Прочетете още
Става въпрос за направения от Министерство на нововъведенията и растежа план на напълно нов Закон за поощряване на електрическата подвижност, който следва да бъде качен за публично разискване, написа " Труд ".

Ако досега Законът за локалните налози и такси приравнява данъчната ставка за колите без значение на горивото, то с измененията, готвени от кабинета " Денков-Габриел ", притежателите на дизели ще заплащат доста по-солено. В момента налогът за леките коли се дефинира от два съставния елемент - веществен (който взема под внимание годината на произвеждане и мощността на двигателя), и екологичен (който зависи от изпусканите в атмосферата нездравословни газове).

На процедура с измененията се вкарва и трети съставен елемент - видът на гориво, което се употребява. Според изнесените данни, най-сериозно ще бъдат ударени притежателите на старите дизелови коли.

В плана е записано, че екологичният коефициент за най-вехтите коли (на над 20 или повече години), които нямат екологична категория или дават отговор на стандарта Евро 1, да се усили както следва - за бензиновите коли сред 1,40 и 1,80, а за дизеловите - от 1,80 до 2,50. Към момента пределната ставка, позволена от закона, е 1,40 и за двата вида.  

Към момента в Пловдив за общоприет автомобил междинен клас, създаден през 2002 година (голяма част от автопарка под тепетата попада точно в тази категория) и с мощ 82 киловата и екокатегория Евро 1, дължимият данък ще бъде в размер 160,74 лв..

Ако използван новата формула, данъкът за сходен бензинов модел към този момент ще бъде с близо 28,56 на 100 повече, или 209,65 лева Още по-голям е скокът, в случай че примерният автомобил е с дизелов мотор. При него, в случай че приемем, че локалната администрация ще избере оптималния коефициент (2,50), нарастването ще стигне 78,57%.

В числово изражение това значи 282,21 лв., или цели 121,47 лв. повече за налог на 20-годишен дизел в Пловдив.

Според новия проектозакон, самобитен вододел се явяват бензиновите коли до 15-годишна възраст, които имат категория Евро 3. Всички возила, покриващи или нахвърлящи тези спецификации, няма да подлежат на спомагателни нараствания към съществуващата ставка. Евро 3 при дизела обаче ще донесе евентуален скок с до 36 на 100, по отношение на сегашните цени на налог МПС под тепетата.

Така може да се стигне до обстановка, при която за 16-годишен бензинов автомобил с Евро 3 да се заплаща в пъти по-малко, в сравнение с за чисто нов дизел с Евро 6. 

Целта на бъдещия Закон за поощряване на електрическата подвижност е от една страна да сътвори тласъци за закупуването на електрически автомобили, само че от друга - да сътвори инструмент, който да ограничи пазаруването на дизелови коли, които все още са главният дял от автопарка в страната, в това число и в Пловдив. Тепърва ще стават ясни позициите по отношение на новите текстове както на заинтригуваните браншови организации и бизнеса, по този начин и на жителите.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР