Нов закон, който бе внесен в парламента в края на

...
Нов закон, който бе внесен в парламента в края на
Коментари Харесай

Индустриалните паркове влизат в регистър

Нов закон, който бе импортиран в Народното събрание в края на предходната седмица, ще контролира построяването и действието на индустриалните паркове в страната. Парковете, които може да бъдат държавни, общински, частни или със смесена благосъстоятелност, ще се разделят съгласно дейностите, за които са предопределени, на три разнообразни вида - А, B и C. Тип А се води общ и няма да има специализация на индустриалните действия, в вид B ще се правят единствено един тип индустриални действия, както и свързани с тях или сходни. Тип С е единствено за високотехнологични и обвързваните с тях действия, 

Целта на законопроекта е да се насърчат вложителите да правят индустриална активност в индустриалните паркове,както и да се подтикват вложенията във високотехнологични производства и да се притеглят нови вложения за обществено и икономическо развиване на районите и общините.

Парковете ще се разделят и съгласно собствеността - могат да бъдат държавен, общински или частен, както и взаимни като притежател е страната и една или повече общини, или пък когато собствеността се поделя сред няколко общини, само че без присъединяване на страната. Самата употреба се разпорежда на оператора, а в случайте когато паркът е държавен или общински, оператор може да бъде единствено държавно или общинско сдружение, както и концесионер, избран по реда на Закона за концесиите.

Така с новия закон отпада терминът “индустриална зона ”, който се вкара през 2007 година в Закона за поощряване на вложенията. В законопроекта е написано ясно понятието " промишлен парк " - той би трябвало да е ситуиран на урбанизиран терен или да е самостоятелен като независима урбанизирана територия, а общата му повърхност не би трябвало да бъде по-малка от 300 дка. Изключение прави когато паркът е профилиран за високотехнологични действия - тогава минималната му повърхност може да е 100 дка. Когато пък високотехнологичните действия са за услуги, дефинирани като " интензивно основани на познания " (Knowlendge-intensive services), то тогава площта може да е под 100 дка, само че не по-малка от 10.

Държавната политика за индустриалните паркове ще се организира от Министверския съвет, от икономическия министър и от органите на локалното самоуправление, а Българската организация за вложения (БАИ) ще поддържа Електронен указател на индустриалните паркове, който ще бъде основан в период до 6 месеца от влизането в действие на закона от изпълнителния шеф на БАИ, е написано още в законопроекта. Самото създаване на парк може да стане единствено откакто е вписан в регистъра.

Създаването на промишлен парк ще се инициира с предложение от министъра на стопанската система пред Министерски съвет, от кмет на общините пред общинския съвет или от частно юридическо лице според от типа на парка. Собствениците на индустриални паркове и вложители ще могат да получават поддръжка по реда на Закона за поощряване на вложенията, както и посредством национални стратегии и посредством европейските структурни и капиталови фондове.

Общинските препоръки пък ще могат да дефинира преференциални размери на локални такси за механически и административни услуги, както и да освобождава притежателите и вложителите от мести такси, когато се отнасят за обектите на затворените мрежи на техническата инфраструктура и за общественообслужващите обекти на територията на индустриалните паркове.
 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР