Нов закон демонстрира ясно решимостта на Москва да се противопоставя

...
Нов закон демонстрира ясно решимостта на Москва да се противопоставя
Коментари Харесай

Свобода в Русия? Кремъл ще отнема имуществото на тези, които говорят срещу войната

Нов закон показва ясно решимостта на Москва да се опълчва на всеки опит за рецензия към СВО в Украйна

На фона на мненията на американската медийна персона Тъкър Карлсън за свободата в Русия, съветският президент Владимир Путин подписа по-рано тази седмица нов закон, който ще удари още повече свободата на словото в страната, предава webcafe.bg.

Новите текстове ще разрешат на управляващите да изземват активи от лица, които са наказани за " дискредитиране " или разпространяване на " подправени вести " за съветската войска.

Двете избрания се употребяват доста постоянно в делата против хора, говорещи срещу съветската инвазия в Украйна или разпространяващи информация за " специфичната военна интервенция ", която опонира на опорните точки на Кремъл.

Новият закон показва ясно решимостта на Москва да се опълчва на всеки опит за рецензия по отношение на войната в Украйна.

Текстовете също по този начин залагат и присъда до 15 години отнемане от независимост за наказаните за разпространяване на " подправени вести ".

Според формалното известие на Кремъл, с което се афишира подписването на закона, новите текстове са ориентирани към " повишение на успеваемостта на наказателно-правната отбрана на конституционната рамка и сигурността на Руската федерация ".

Последните промени уголемяват обсега на " саботажната активност " и вкарват наказателна отговорност за отправяне обществени апели, призоваващи към дейности против държавната сигурност, стимулирани от разнообразни фактори като политическа, идеологическа, расова, етническа или религиозна омраза, както и ненавист или омраза към всяка обществена група.

С измененията се уголемява и кръгът от закононарушения, които подлежат на лишаване на имущество.

В общи линии всичко, което се написа или споделя обществено за съветските въоръжени сили или за Националната армия, което страната приема за неистина, ще води до " наложително изземване без обезщетение и преобразяване в държавна благосъстоятелност въз основа на присъда ".

Ще се конфискуват и всички активи, употребявани за финансиране на тероризъм и екстремистки действия. В това число попадат и даренията за проведени групи, противозаконни въоръжени формирования, незаконни мрежи или сдружения, или всевъзможни дейности против сигурността на Руската федерация.

Кремъл постоянно дефинира по сходен метод и някои опозиционни групи, противопоставящи се на проповядваната от президента Путин политика.

Досега конфискацията на имущество беше непокътната единствено за лица, участващи в тежки или извънредно тежки незаконни действия.

Новият закон е ориентиран освен към руснаците, живеещи на територията на страната, само че и към тези, които обитават зад граница и се осмеляват да подлагат на критика военните тактики на Кремъл.

Именно по отношение на тази група от " изгнаници " беше подложена на критика и от ръководителя на Държавната дума Вячеслав Володин в коментар за новия закон.

" Те живеят разточителен живот, наемат недвижими парцели и не престават да получават заплащания за сметка на съветските жители ", означи Володин по адрес на избягалите дисиденти при внасянето на законопроекта в съветския парламент.

По думите му тези руснаци обществено си разрешавали да клеветят родината си, защото до момента в който са в чужбина, се усещат " безнаказани " и считат, че " справедливостта не може да ги застигне ".

Законът обаче няма да се ползва със задна дата, което ще защищити от конфискация на активи тези лица, които към този момент са наказани по тези разпореждания.

Преди съвсем пет години, през 2019 година, Русия одобри набор от противоречиви медийни закони, ориентирани към разпространяването на " подправени вести " и " клеветата " против държавни чиновници.

Те засягат както обичайните медии, по този начин и обществените медии.

Законодателството беше засилено през март 2022 година, след началото на съветската инвазия в Украйна, като стотици души бяха наказани по тези разпореждания.

В допълнение към утвърждението на строгите ремонти за конфискация, Путин в сряда също подписа закон за прекачване на юрисдикцията за административни каузи, свързани с идентифицирането на осведомителни материали като екстремистки, възлагайки такива каузи на висши съдилища вместо на окръжни съдилища, както се практикуваше преди.

Документът прецизира, че съответният съд би трябвало да включи носители на авторски права, издатели, създатели на материали и/или преводи на тези материали като заинтригувани страни по делото.

Според откривателя от платформата DFRLab към Атлантическия съвет Руслан Трад новите законови ограничения, подписани от Путин, са и повода за липса на обществени реакции в Русия по отношение на унищожаването на кораба " Цезар Куников ".

" Предвид подписания от Владимир Путин закон за конфискация на имущество при издание на подправени вести, всеки гражданин на Руската федерация, който написа за това, в този момент рискува освен свободата, само че и цялото си имущество ", разяснява специалистът.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР