Нов вот ще има след като митрополит Йоан извърши пълна

...
Нов вот ще има след като митрополит Йоан извърши пълна
Коментари Харесай

Синодът касира изборите за Сливенски митрополит, ще ревизира епархията

Нов избор ще има откакто митрополит Йоан извърши цялостна финансова проверка на цялата епархия, на имотното й положение и листата на гласоподавателите
Касирането на извършения на 18 февруари епархийски избор за сливенски митрополит е дефинитивно, само че признатата нова разпоредба за избор на бъдещи епископиреши е неприложима на този стадий, реши Светият синод на днешното си съвещание.

" След извършено гласоподаване Светият синод единомислещо реши, че разпорежда на варненския великопреславски митрополит Йоан да продължи да ръководи сливенска епархия в качеството си на намесник на овдовелия сливенски епархийски трон и да организира нов епархийски избор за сливенски митрополит ", заяви старозагорският митрополит Киприан.

От Светия синод взеха решение варненският митрополит Йоан да извърши цялостна финансова проверка на цялата сливенската епархия и на имотното й положение, както и цялостна инспекция на листата с гласоподаватели.

Изборът на Сливенски митрополит ще бъде тогава, когато се изпълнят тези условия, като по Устава са три месеца, само че Варненският митрополит Йоан би трябвало да извърши тези предоставения, които му ги разпорежда Светият синод, изясни митрополит Киприан.

Друго решение, което взеха от Светия синов единомислещо е, че наредбата за избор на епархийски митрополити, която също бе призната на 24 февурари, е неприложима към този миг.

" Да бъда препратена за разглеждане на идващия Църковен събор ", добави митрополит Киприан.

Наредбата лишаваше миряните в правото да вземат участие в избора и провокира митинги за нарушение на устава на БПЦ.



Днешното съвещание на Светия синод беше придружено от митинг и контрапротест под формата на молитвено бдения в пространството сред патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски " и синодалната палата на БПЦ в София.

Едната група беше от Сливенска епархия, а другата - от Пловдивска епархия. Първите се оповестиха срещу двете решения на Синода от 24 февруари - касирането на изборите за нов Сливенски митрополит и признатата нова разпоредба за избор на бъдещи епископи, а другите -  в поддръжка на тези решения.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР