Нов вирус, открит в Марианската падина, се смята за най-дълбокия

...
Нов вирус, открит в Марианската падина, се смята за най-дълбокия
Коментари Харесай

Китайски учени откриха мистериозен вирус в дълбочините на Марианската падина

Нов вирус, открит в Марианската котловина, се счита за най-дълбокия като местонахгождение, откриван в миналото. Вирусът, наименуван vB_HmeY_H4907, е открит на дълбочина 8 839 метра в Марианската котловина, която в най-ниската си точка на дъното на Тихия океан се спуска до към 11 000 метра, оповестява „ Live Science “.

Вирусът е бактериофаг - тип форма на живот, която заразява бактерии, преди да превземе клетъчните им механизми, с цел да генерира повече свои копия. Изследователите са разгласили своите открития в списание Microbiology Spectrum.

" Доколкото ни е известно, това е най-дълбоко изолираният фаг в международния океан ", споделя в изказването си водещият аучен Мин Уанг, морски вирусолог в Океанския университет на Китай в Циндао.

Новооткритият вирус заразява бактерии от типа Halomonas и го прави лизогенно, което значи, че вмъква генетичния си материал в бактериалния геном и се репликира, без да убива бактериите. Това може да се дължи на суровите условия, в които са еволюирали както вирусът, по този начин и бактериите, което значи, че той не може да си разреши да убие своя гостоприемник.

Halomonas може да бъде открит в целия океан, в това число на морското дъно на Антарктида и в седиментите към дълбоководните хидротермални извори. Като организират генетичен разбор на vB_HmeY_H4907, откривателите откриват, че неговият ареал евентуално е също толкоз необятен, колкото и този на бактериите, които заразява. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР