Нов вид сертифицирани храни - с етикет Планински продукт -

...
Нов вид сертифицирани храни - с етикет Планински продукт -
Коментари Харесай

Нов вид био храни `Планински продукт` може скоро да се появят в супермаркетите

Нов тип сертифицирани храни - с етикет " Планински артикул " - може скоро да се появи по рафтовете в супермаркетите.

Както излиза наяве от името, това ще са храни с призход от планинските региони и - евентуално - добити разследване на вбио произвеждане.

Идеята бе показана по време на полемика в Дома на Европа, а основател бе евродепутатът Момчил Неков (БСП). Той уточни, че обсъждане за въвеждането на термин " Планински артикул ", гарантиращ качеството на избрани артикули, към този момент се води в други европейски страни. Досега съответни стъпки са подхванати в Италия, Франция, Австрия и Румъния, а България е изключително подобаваща, защото има един от най-големите дялове планински площи в Европейски Съюз. Съчетано с възходящото съмнение към продуктите на глобализираната агроиндустрия, това дефинира съществуването на забележителен пазарен капацитет за планински и полупланински артикули.

Неков сподели още, че министърът на земеделието и храните Румен Порожанов е осведомен с концепцията за " Планински артикул ", а в организацията по храните към този момент има основана група, която да работи по основаването на етикет " Планински артикул ".

По време на полемиката бе показано и социологическо изследване на организация " Афис ", което демонстрира, че въвеждането на новия тип сертифицирани храни на процедура се поддържа от съвсем всички и няма съперници (то е извършено измежду 1038 души посредством изявление на адрес в интервала 9-14 март 2018).

60% от хората поддържат концепцията за въвеждане на нов термин за качество на храните - " Планински артикул ". 26,7% от интервюираните дават отговор с " може би ", а 10 на 100 нямат мнение по въпроса. Прави усещане, че макар съмненията или неналичието на мнение, на практика няма съперници на тази концепция, разясниха от " Афис ".

Проучването е  по поръчка на Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент. 

Най-големите привържениците на въвеждането на стандарта за качество " Планински артикул " са живеещите в столицата. Идеята получава най-голямо утвърждение от хора с висше обучение, както и тези с по-високи приходи и стандарт на живот.

Социологическото изследване сочи още, че по принцип степента на доверие към артикули с етикети, деклариращи " високо качество " или характерни артикули, не е доста високо. 19% от интервюираните дават отговор, че не имат вяра на надписи върху хранителни артикули, обозначаващи предпазени или биопродукти. 51 на 100 споделят, че единствено от време на време се доверяват, а 25.5% показват " в множеството случаи ".

За да се употребяват храните с планински и полупланински генезис с преимущество, те би трябвало да дават отговор на до момента преобладаващата житейска визия за качествата и характерностите им, се споделя още в заключенията на организация АФИС.

На въпроса " Какви качества би трябвало да има продуктът с планински генезис? ", 94% дават отговор, че чакат той да е по-здравословен. 89 на 100 от интервюираните считат, че той би трябвало да бъде по-вкусен, а 82% смятат, че за производството му не би трябвало да се употребяват химически добавки, както и пестициди. Относително по-ниско, само че също преобладаващо болшинство чакат, че цената е по-висока.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР