Нов вид онлайн измама е ужилила с близо 2 милиона

...
Нов вид онлайн измама е ужилила с близо 2 милиона
Коментари Харесай

Над 6000 души са ощетени от онлайн измамата, разкрита от службите в Пловдив

Нов тип онлайн машинация е ужилила с близо 2 милиона лв. предприемачи от цялата страна. Четирима души, записали компания в София, са обещавали против месечна такса на търговски сдружения челно място в най-голямата интернет търсачка. Уличените в измамата са арестувани. Според проверяващи излъганите са 6000, а схемата е работила от 7 години.

Разплитането на схемата с измамата стартира след сигнал от компания, че всеки месец заплаща на комерсиално сдружение, което подсигурило, че при търсене в мрежата предлаганите от компанията артикули ще излизат преди всичко, само че това не се случвало.

" Развивайки цялата тази информация сътрудниците попадат и на други търговски сдружения, на - забележете, аграрни производители, животновъди, които по същата идентична скица доста ловко са били манипулирани и въвеждани в подвеждане ", разяснява Васил Костадинов, шеф на ОДМВР-Пловдив.

" Някой като напише примерно " продажба на въглища ", компанията на Иван Иванов да излезе преди всичко в съответна мощно употребена търсачка в интернет ", съобщи Димитър Костов, прокурор в Районна прокуратура Пловдив.

Месечната такса била от 180 до 220 лв., като методът към всеки клиент бил самостоятелен. Т.н. " лоялни клиенти " имали привилегията да заплащат таксата на тримесечие и да употребяват " отстъпка " за насъбран размер.

" Като имаме данни, че за последната година, която е инкриминирания интервал и по нашето обвиняване към 6000 лица от цялата страна са заплащали за сходна услуга ", съобщи Димитър Костов.

След първия сигнал проверяващите съумяват да стигнат до стотина излъгани през последната година единствено от региона на Пловдив. Установено е, че всички те са получили оферта, която приели и постоянно плащали, само че никой от тях не е получил първо място в търсачката. На този стадий за измамата са упрекнати трима - една жена и двама мъже.

" Двамата са шефове, третият е шеф на едно сдружение, записано 2011 година, което от 2016 година се занимава с тази активност, а точно предлага реклама в интернет ", съобщи Димитър Костов.

До момента са разпитани над 120 очевидци, всички са потърпевши през последната година. Разследващите обаче имат данни, че лъжливата активност е почнала още през 2016 година, а потърпевшите са хиляди.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР