Нов вид хепатит, който разболява сериозно деца, притесни здравните власти.

...
Нов вид хепатит, който разболява сериозно деца, притесни здравните власти.
Коментари Харесай

Какво трябва да знаем за новия вид хепатит, засягащ най-често деца

Нов тип хепатит, който разболява съществено деца, тормози здравните управляващи. Към момента има регистрирани случаи в 14 страни.

" Първите научни известия за такива случаи на хепатит са от април тази година от разнообразни страни от Западна Европа и САЩ”, заяви шефът на СБАЛ по детски заболявания " Проф. Иван Митев " Благомир Здравков.

По думите му тревожното е, че има дребна част от случаите, при които болестта прогресра остро.

" Организацията сега на нашето опазване на здравето не разрешава незабавни чернодробни трансплантации при деца. В момента такива се правят след оторизация и финансиране от НЗОК и то при предварителна договореност с външна болница в чужбина. Това се случва единствено в планов порядък”, уточни Зравков.

" По тази причина още предходната седмица съм изпратил отчет до министърката, с който я срещаме с този пролем. Трябва да успокоим хората, че място за суматоха няма. За благополучие, периодичност на тежките хепатити е много ниска”, разяснява той.

Директорът на СБАЛ по детски заболявания " Проф. Иван Митев " е безапелационен, че е значимо да бъде основана организация при възможна нужда от такива незабавни чернодробни трансплантации.

" Към момента не сме следили при нас тъкмо този вид хепатит”, заяви той.

" Нашата задача като ръководители в опазването на здравето е дейностите да изпреварват следствията и да можем да оказваме съответна помощ на всяко дете”, означи Благомир Здравков.

" Това, за което родителите би трябвало да следят при децата е уморяемост, безапетитие, температура, гадене и повръщане, жълтеникава оцветка на кожата и очите, потъмняване на урината и изсветляване на изпражненията. Това по принцип са признаците на хепатита. Какъв тъкмо е обаче – следва да се посочи в лечебно заведение”, изясни той.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР