Нов вид гигантски древен носорог, един от най-големите бозайници, обитавали

...
Нов вид гигантски древен носорог, един от най-големите бозайници, обитавали
Коментари Харесай

В Китай откриха останки на нов вид гигантски древен носорог - slava.bg

Нов тип великански античен носорог, един от най-големите бозайници, обитавали в миналото планетата, е открит в северозападната част на Китай, заяви Би Би Си. Огромните животни от типа рaraceratherium linxiaense са живели преди близо 26,5 милиона години и били с тегло над 20 тона, колкото тежат четири огромни слона. Те били по-високи от жирафите, като главите им се извисявали до височина от седем метра.
Останки от античното животно са открити в провинция Гансу.

В проучване, оповестено в сп. "Комюникейшънс байолъджи ", учените показват, че анализът на фосили, открити през 2015 година край село Ванцзячуан, указва, че това е напълно нов тип, друг от другите изследвани великански носорози. Напълно непокътнатите череп и челюстна кост да вземем за пример потвърждават, че животното имало тъничък череп, а основата на носа прилича тази на актуалния тапир, открили учените под управлението на доктор Дън Тао от института по палеонтология на гръбначните и палеоантропология в Пекин.

Учените открили също, че новооткритият тип бил тясно обвързван с гигантските носорози, обитавали в миналото територията на сегашен Пакистан, което е знак, че те са се придвижвали из Централна Азия.

"Тропическият климат разрешавал на гигантските носорози да се връщат на север към Централна Азия, което е знак, че тибетският регион към момента не е бил високо плато ", показва проф.Дън....
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР