Нов вариант на Ковид-19 вече се превърна в доминиращ в

...
Нов вариант на Ковид-19 вече се превърна в доминиращ в
Коментари Харесай

Новите варианти на ковид по-тежки от досегашните

Нов вид на Ковид-19 към този момент се трансформира в преобладаващ в Съединени американски щати и заплашва да докара до нова вълна на пандемията, предизвестиха от Световната здравна организация. Междувременно в Китай обстановката с вируса също се утежнява. От здравното ни министерство обаче обявиха, че към момента няма да подхващат ограничаващи ограничения за идващите от Китай.

Има съображение да се допуска, че ще има нова вълна, освен тъй като огромни маси от Азия ще пътуват. Новите разновидности са по-заразни и съумяват да заобиколят нашия имунитет, който е понижен сред вълните. При всички случаи ще имаме експорт на инфекцията. Новият вид доста бързо се постанова - това е най-силната поръчка за нова вълна. Броят на инфектираните ще пораства, само че това е Омикрон, което значи, че не се чака по-тежко протичане. Завишаването на заболелите ще бъде последователно - ще обхване януари и ще се разгърне през февруари и март. Това съобщи шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Ива Христова.

Според нея при хората над 70 години T-клетъчният имунитет е по-слаб, което значи, че ще бъдат рискова група и е належащо да бъдат подхванати по-сериозни ограничения - би трябвало освен да съблюдават противоепидемичните ограничения, само че и да се имунизират, заяви bgonair.

Ръководителят на инфекциозна лаборатория в Берн доктор Аспарух Илиев също удостовери, че преобладаващият в Съединени американски щати вид заобикаля имунитета.

" Поставянето на двувалентната ваксина, съдържаща разновидностите BA-4 и BA-5, дава относително добра отбрана. Т-клетъчният имунитет остава мощен, само че все пак би трябвало да бъде подкрепят леко при възрастните. Ако не сте преболедували Омикрон и нямате бустерни дози или имате такива, само че са сложени от дълго време - е добре да се сложи и втори подобен с BA-4 и BA-5 ", означи той. 

Той разясни, че все още има " няколко болести - респираторен синцитиален вирус, естествени грипни вируси, сезонни такива и Ковид-19 ".

" В Европа би трябвало да са по-предпазливи към китайските туристи ", безапелационен бе доктор Илиев. 

По думите на проф. Христова главната причина за повишението на заболелите в Китай е отпадането на противоепидемичните ограничения по стопански и политически аргументи. " Все още е рано за въвеждане на ограничения, защото хората занапред отиват към Китай ", установи тя. 

ГРИПЪТ

" Ситуацията с грипа е по-сложна. Броят на инфектираните с грип нараства доста бързо ", сподели шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания. Тя означи, че с всяка минала година ползата към противогрипни ваксини се покачва, поради което те постоянно не доближават.

" Ваксинираните изрично ще бъдат предпазени - в случай че не изцяло, то ще го прекарват по-леко ", успокои Христова. 

Д-р Илиев отличи и притеснителна наклонност - допустимо е при обикаляне на повече от един вирус да сме инфектирани с няколко такива.

" Големият въпрос за грипа е сезонността - със стопляне на времето вълната последователно ще намалее. Вървим към преодоляване на пандемията. Ако Китай не ни изненада с нещо необичайно - ще останем в едно сезонно положение ", предвижда той.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР