Нов вариант на коронавируса затвори летищата в Европа и в

...
Нов вариант на коронавируса затвори летищата в Европа и в
Коментари Харесай

Заразената с новия вариант на COVID-19 е минала през Турция, преди да стигне до Белгия

Нов вид на ковид затвори летищата в Европа и в света за полети от южната част на Африка. Установен е там преди дни, а от през днешния ден е и в Белгия.

Става въпрос за жена, която развива тежки признаци 11 дни след пътешестване в Египет. Минала е през Турция. Белгийската пациентка не е била имунизирана и не е боледувала до този миг от ковид. Важно конкретизиране: тя няма нищо общо с която и да било страна в Южната част на Африка.

Почти целият свят спря полетите си от седем страни в южната част на Африка. Бързо разпространяващият се B. 1.1.529 се преглежда към момента от Световната здравна организация, която ще реши дали разновидността е " притеснителен " или единствено " представляващ интерес ".

Новият вид е открит в ЮАР на 22 ноември - за 4 дни случаите са над 70, главно към столицата Претория и Йоханесбург. Наблюденията демонстрират, че болестта се популяризира бързо и най-вече измежду по-младите.

Засега не е ясно дали новият вид реагира на имунизациите. Със сигурност се открива с PCR тест. Първите разбори демонстрират, че В.1.1.529 има над 50 разновидности, 30 от които на спайк протеина.

След новината доста страни стопираха полетите от южната част на Африка. Препоръката направи и Европейската комисия.

„ Това е значимо, тъй като печелим скъпо време за имунизация и реимунизация. В европейските контракти с производителите на ваксини ясно се споделя, че препаратите би трябвало неотложно да бъдат приспособени към новите разновидности, незабавно след появяването им “, съобщи Урсула фон дер Лайен, ръководител на Европейска комисия.

Информацията за новия вид смъкна цените на петрола и провокира трус на тържищата.

А на въпрос на bTV по отношение на ограниченията против новия вариант, от българското здравно министерство разясниха, че продължава възбраната за влизане на пасажери от Южна Африка в България. Прибирането на наши сънародници от Африка ще бъде допустимо, само че ще би трябвало да изкарат цялостната 14-дневна карантина.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР