Нов вариант на COVID, наречен XEC, се разпространява бързо в

...
Нов вариант на COVID, наречен XEC, се разпространява бързо в
Коментари Харесай

Изследователи: Нов COVID вариант - XEC, може да се превърне в доминиращ през следващите месеци

Нов вид на Коронавирус, наименуван XEC, се популяризира бързо в Европа и съгласно откриватели от Университета в Глазгоу може „ да се трансформира в преобладаващия вид в международен мащаб през идващите няколко месеца “ заради преимуществото си в растежа пред други циркулиращи разновидности, написа verywellhealth.com.

Някои случаи на XEC са докладвани в Съединени американски щати, само че Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите (CDC) към момента не са почнали да го наблюдават.

XEC е рекомбинантен вид, формиран от два свързани с JN.1 разновидността – KS.1.1 и KP.3.3, споделя доктор Андрю Пекош, професор и заместник-ръководител на Катедрата по молекулярна микробиология и имунология в Училището по публично здраве Johns Hopkins Bloomberg.

Шиповият протеин на новия вид – частта от вируса, която му разрешава да навлезе в човешките кафези и да аргументи зараза – е обвързван с JN.1 и KP.2, които са ориентирани към най-новите Коронавирус ваксини, прецизира той.

„ Това не е идеалното съвпадане, само че е задоволително близо, с цел да могат учените да са сигурни, че имунизацията ще обезпечи добра отбрана “, добавя откривателят.

По думите му наподобява, че Коронавирус не циркулира сезонно, както грипът, макар че всяка есен към този момент се прави нова ваксина против Коронавирус.

„ Случаите на Коронавирус се откриват в огромен брой през цялата година “, установи той.

Всички нововъзникващи разновидности са свързани с разновидността Омикрон, а предходни прекарани инфекции с омикрон и имунизирането могат да предпазят хората от тежък случай на Коронавирус, безапелационен е доктор Хариш Мурджани, експерт по инфекциозни болести в болничното заведение Phelps в Briarcliff Manor, Ню Йорк.

Мелиса Брауър Дибъл, представител на CDC, сподели, че организацията предлага на всички на възраст шест месеца и повече да се имунизират против Коронавирус с ваксина 2024–2025 година, с цел да се предпазят от XEC и други разновидности.

„ Очакваме, че лекуванията и имунизациите против Коронавирус ще продължат да работят против всички циркулиращи разновидности. CDC ще продължи да следи успеваемостта на лекуването и имунизациите против циркулиращите разновидности “, добави тя.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР