Нов вариант на COVID-19, наречен HV.1, се превърна в доминиращ

...
Нов вариант на COVID-19, наречен HV.1, се превърна в доминиращ
Коментари Харесай

Нов вариант на COVID, HV.1, вече е доминиращ. Това са най-честите му симптоми

Нов вид на COVID-19, наименуван HV.1, се трансформира в преобладаващ вариант в Съединените щати и в този момент съставлява близо една трета от случаите в цялата страна.

Силно заразният подвариант на омикрон циркулира в Съединени американски щати от лятото. През октомври HV.1 бързо набра скорост и изпревари други разновидности, в това число EG.5, прочут още като Eris, с цел да стане най-разпространеният вариант, съгласно Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите на Съединени американски щати.

По време на два -седмичен интервал, приключващ на 11 ноември, HV.1 съставлява 29% от новите инфекции с COVID-19 в Съединени американски щати, съгласно CDC. След HV.1, идващият най-често срещан вид беше EG.5, който представляваше към 22% от случаите, следван от FL.1.5.1 или „ Fornax “ и XBB.1.16 или „ Arcturus “. За разлика от своите прародители, HV.1 към момента не е спечелил запаметяващ се прякор.

Всички разновидности на COVID-19, които станаха преобладаващи в Съединени американски щати през последната година, са потомци на omicron, който стартира да циркулира през ноември 2021.

Появата на HV.1 показва по какъв начин вирусът SARS-CoV-2, който предизвиква COVID-19, може да мутира и да породи нови, мощно заразни разновидности.

< p> Царството на HV.1 идва, когато Съединени американски щати навлизат в разгара на сезона на респираторните вируси и здравните чиновници пускат обновени ваксини против COVID-19. Докато новият бустер към момента предлага отбрана против по-нови разновидности, доста малко американци са получили имунизацията до момента, TODAY.com заяви по-рано.

В момента случаите на COVID-19 и хоспитализациите наподобява понижават след скок в края на лятото, съгласно данни на CDC. Въпреки това се чака инфекциите още веднъж да се усилят тази зима, както се случи през последните три зимни сезона, споделя доктор Уилям Шафнър, професор по инфекциозни заболявания в Медицинския център на университета Вандербилт, за TODAY.com.

Като HV. 1 продължава да се популяризира, мнозина са любопитни дали новият вид е по-заразен или тежък от предходните варианти, дали предизвиква разнообразни признаци и по кое време би трябвало да получат обновената ваксина против COVID-19. Ето какво знаем за HV.1 до момента.

Какво е HV.1, новият вид на Коронавирус?

HV.1 е част от семейство omicron. „ Почти можете да мислите за HV.1 като за внук на omicron “, споделя Шафнер. HV.1 е подлиния на omicron XBB.1.9.2 и директен правоприемник на EG.5, съгласно дървото на родословието на SARS-CoV-2 на CDC.

„ Семейството вируси Коронавирус обича да мутира. Всички сме научили това до момента ", споделя Шафнер. Въпреки че HV.1 е мутирал, той към момента е доста покрай съществуващите подварианти на омикрон, изяснява Шафнер.

В по-голямата си част учените не се тормозят от нови разновидности като HV.1, които наподобяват доста сходни на вариантите, които към този момент сме виждали преди, заяви NBC News.

Въпреки това, има няколко мощно мутирали варианта, които провокираха паника. Те включват BA.2.86 или Pirola, който има спомагателни 36 разновидности, които го отличават от XBB.1.5., и по-нов вид, наименуван JN.1, който има една разновидност повече от Pirola.

За благополучие, нито BA.2.86 нито JN.1 не са постоянно срещани в Съединени американски щати сега, съгласно CDC — JN.1 е толкоз необичаен, че съставлява по-малко от 0,1% от случаите на SARS-CoV-2.

Що се отнася до HV. 1, той бързо набра скорост, откакто беше открит за първи път предишното лято. В края на юли HV.1 представляваше единствено 0,5% от случаите на COVID-19 в Съединени американски щати, демонстрират данните на CDC. До 30 септември HV.1 компенсира 12,5% от случаите и до ноември това беше преобладаващият вариант.

HV.1 по-предава ли се?

„ Една от характерностите на цялото това семейство omicron е, че те са мощно трансмисивен “, споделя Шафнър.

Точно като другите подварианти на омикрон, HV.1 е мощно трансмисивен, споделя доктор Прия Сампаткумар, експерт по инфекциозни болести в клиниката Майо, за TODAY.com.

< p> Понякога разновидностите могат да разрешат на нов вид да се популяризира по-ефективно или бързо, съгласно CDC.

В момента наподобява, че HV.1 може да бъде по-добър в разпространяването от човек на човек спрямо предходните варианти, Това заяви NBC News. Повишената трансмисивност на HV.1 евентуално изяснява по какъв начин той стана преобладаващ толкоз бързо в Съединени американски щати, отбелязва Шафнър.

Също по този начин наподобява, че HV.1 може да бъде малко по-добър в избягването на предходен имунитет против COVID-19, само че не задоволително, с цел да провокира паника, сподели пред NBC News доктор Дан Барух, шеф на Центъра за проучване на вирусологията и имунизациите в Медицински център Beth Israel Deaconess в Бостън.

„ Проблемът е, че имунитетът на множеството хора има избледнели от минали огнища и усвояването на нашата ваксина към момента е доста ниско... тъй че е прекомерно рано да се вършат изводи за HV.1 (избягващ) имунитет от предходна зараза или имунизация “, споделя Сампаткумар.

Въпреки че е по-преносим, ​​HV.1 не наподобява да провокира по-тежко заболяване или да води до повече хоспитализации, споделя Шафър.

Това, което остава неразбираемо, е дали HV.1 може да аргументи огромно повишаване на случаите на COVID-19. „ Ако има голям брой хора, които се заразяват, даже заболяването за множеството хора да не е доста тежка, ще забележим нарастване на хоспитализациите и смъртните случаи “, споделя Сампаткумар.

Здравните чиновници следят HV. 1 от близко, само че ниските равнища на тестване затрудняват точното следене на новите разновидности, означават специалистите.

Какви са признаците на HV.1?

Симптомите, породени от зараза с HV. 1 са сходни на тези, породени от скорошни разновидности, споделя Шафнер, които включват:

Болки в гърлото

Запушване или задръстване

Хрема

Кашлица

Умора

Главоболие

Мускулни болки

Треска или настинка

„ Задръстване, възпалено гърло и сухата кашлица наподобява е трите най-изявени признака сега “, споделя Шафнер.

Все по-често лекарите оповестяват, че признаците на COVID-19 наподобява следват модел на съсредоточаване в горните дихателни пътища, започвайки с възпалено гърло и последвано от задръстване или хрема, заяви NBC news.

Кашлицата нормално не е примитивен признак, само че може да продължи. „ Вирусът наподобява създава нещо като продължителен бронхит, тъй че можете да имате синдром на кашлица, който продължава след интервала, в който сте се възстановили от други признаци “, споделя Шафнер.

„ Не съм Наистина не съм чувал за нещо доста друго или нови признаци, които могат да провокират паника “, споделя Сампаткумар.

Друга наклонност е, че COVID-19 наподобява предизвиква по-леко заболяване, евентуално тъй като хората имат прочут предходен имунитет. „ Под по-леко имаме поради, че не изисква хоспитализация, макар че можете да се чувствате много нещастни в продължение на няколко дни “, споделя Шафнер.

Откриват ли тестванията за COVID-19 HV.1?

Всички проби за COVID-19 — в това число PCR проби, осъществени от снабдител на здравни услуги, и бързи антигенни проби вкъщи — ще открият HV.1, споделя Шафнер.

Тестването е основен инструмент за отбрана на себе си и на другите от COVID-19. Симптомите на HV.1 и други разновидности на COVID-19 могат да наподобяват доста сходни на други вируси, в това число респираторен синцитиален вирус (RSV), грип и риновирус, който нормално предизвиква елементарна простуда.

Няма метод да различете тези вируси единствено въз основа на признаците, споделя Сампаткумар.

„ Единственият метод да отличим (COVID-19) от RSV и грипа, които в този момент набират скорост, е посредством тестване “, споделя Шафнер.

Експертите предизвикват всеки, който има признаци или е бил изложен на контакт, да се тества, изключително тези във високорисковите групи – хора на възраст над 65 години, които са с отслабен имунитет или които имат съществени здравословни проблеми.

>

„ Имаме лекувания, които могат да предотвратят по-сериозни болести “, споделя Шафнър, само че ранното разкриване е от основно значение. Антивирусните медикаменти против COVID-19 като Paxlovid са ефикасни против HV.1 и други разновидности, само че работят най-добре, когато в границите на пет дни за поява на признаци, заяви TODAY.com по-рано.

Тестването е намаляло доста в Съединени американски щати през последната година, което е тревожно, споделя Шафнер.

Когато федералната изключителна обстановка за публичното здраве на Съединени американски щати за COVID-19 завърши през май, както и гаранцията за гратис тестване за мнозина.

Въпреки това всеки американец към момента може да получи проби за COVID-19 гратис или евтино сега. Един от методите е да поръчате четири безвъзмездни теста за COVID-19 вкъщи от държавното управление, които ще бъдат доставени по пощата посредством пощенската работа на Съединени американски щати. За да поръчате безплатните си проби, отидете на COVIDTests.gov.

Освен това всички здравноосигурителни проекти са длъжни да възвръщат осем домашни теста за COVID-19 на месец, съгласно Центровете за услуги на Medicare & Medicaid. Държавните стратегии Medicaid също са длъжни да покриват домашни проби, а бенефициентите на Medicare и неосигурените лица имат достъп до безвъзмездни проби, предоставяни от Health & Human Services в хиляди публични здравни центрове, клиники и аптеки.

Ако към момента имате ресурс от проби, не забравяйте да ревизирате периода на валидност и дали той е бил продължен от Администрацията по храните и медикаментите на Съединени американски щати.

Новата ваксина против COVID-19 защищава ли от HV.1?

Актуализираната ваксина против COVID-19 се предлага от CDC за всички на възраст над 6 месеца. Вече е необятно наличен в аптеките, лекарските кабинети и на други места в Съединени американски щати, споделя Шафнер.

Новите бустери са преформулирани, с цел да са ориентирани към omicron XBB.1.5, който беше преобладаващият вид на Коронавирус през по-голямата част от 2023 година Въпреки че XBB.1.5 от този момент е преместен от HV.1, Eris, Fornax и Arcturus, той към момента е тясно обвързван с тези по-нови варианти.

Актуализираните фотоси наподобява са добре съвпадащи с разновидностите сега циркулира и разболява хората, сподели по-рано за TODAY.com Андрю Пекос, доктор, вирусолог в университета Джон Хопкинс.

„ Лабораторните проучвания демонстрират, че обновеният бустер ще защищава от съществено заболяване, породено от HV. 1 “, споделя Шафнер. Ваксинацията също доста понижава риска от хоспитализация или гибел, съгласно CDC.

Към 13 ноември единствено 13,9% от възрастните и 4,9% от децата в Съединени американски щати са получили новата ваксина, съгласно данни от Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите на Съединени американски щати.

Първата фаза от стартирането на имунизацията се сблъска с няколко неравности, в това число закъснение на доставките, огромно търсене, анулирани срещи и застрахователни спънки. Някои родители не са съумели да имунизират децата си, защото някои аптеки и педиатрични кабинети се борят да обезпечат задоволително дози за деца.

Въпреки че доста от тези първични проблеми са решени, споделя Шафнер, усвояването към момента е постепенно. „ Използвахме незадоволително тази обновена ваксина и чакаме, че Коронавирус още веднъж ще се усили още повече през зимния сезон “, споделя Шафнер.

Все още не е късно да се възползвате от новия бустер, прибавя Шафнер и хората би трябвало да се имунизират допустимо най-скоро. Докато хората получават своята ваксина против COVID-19, те би трябвало да си създадат и ваксина против сезонен грип, прибавя Сампаткумар.

FDA позволи три разновидността на ваксина за 2023-2024 година: по една иРНК ваксина от Moderna и Pfizer, и основана на протеини инжекция без иРНК от Novavax.

Застрахователните проекти би трябвало да покриват обновения бустер, споделя Шафнер, а тези без застраховка към момента би трябвало да могат да получат инжекцията гратис, съгласно CDC.

„ Намираме се на положително място, тъй като от много време не сме имали нов вид, който да предизвиква по-тежко заболяване или да заобикаля отбраната на наличните сега ваксини “, споделя Шафнер.

Как да се предпазите от HV.1

С наближаването на зимата и ваканционния сезон е значимо да предприемете стъпки, с цел да се предпазите от COVID-19 и да предотвратите предаването на други, изключително на най-уязвимите. Те включват:

Поддържане на настояща информация за имунизациите против COVID-19

Получаване на тест, в случай че имате признаци

Изолиране, в случай че пробата ви е позитивен за COVID-19 < /p>

Избягване на контакт с заболели хора

Подобряване на вентилацията или събиране навън

Често миене на ръцете със сапун и вода

Носене на маска на многолюдни места, закрити пространства

Тази публикация е оповестена в началото на TODAY.com

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР