Нов удар върху българо-македонските отношения нанесе властта в Скопие. Въпреки

...
Нов удар върху българо-македонските отношения нанесе властта в Скопие. Въпреки
Коментари Харесай

Ковачевски отказа на Петков заедно да поднесат венци на паметника на Гоце Делчев

Нов удар върху българо-македонските връзки нанесе властта в Скопие. Въпреки обещанията за общо честване на 150-годишнината на българския бунтовник и герой за национално освободжение и обединяване Гоце Делчев президентъ Пендаровски и министър председателят Ковачевски отхвърлиха това.
 
Министър-председателят Кирил Петков ще сервира венец пред паметника на Гоце Делчев в Борисовата градина в петък, 4 февруари. Заедно с премиера ще бъде и краткотрайно ръководещият посолството на Република Северна Македония в България Владимир Кръстевски, оповестиха на държавния пресцентър. 
 
Новината е изненадваща, тъй като преди седмица Кирил Петков разгласи от парламентарната естрада, че се приготвя взаимно честване на годишнината на Гоце Делчев дружно с управляващите в РСМ, за което се очакваше той да пътува до Скопие.
 
Македонските управляващи обаче са отказали тази проява на общ взор към историческите събития и са намерили комфортен "дипломатически мотив " да не одобряват българския министър председател.
 
В последния миг Димитър Ковачевски и външният министър Буяр Османи са решили да пътуват за Брюксел. И по тази причина изпращат културната министърка на Северна Македония да води честванията от тяхна страна, пише ПИК, позовавайки се източници от Министерски съвет. Това обаче е ниско равнище за българския министър-председател и даже е обидно от страна на домакините.
 
Би било неуместно българският министър председател да взе участие в общи празнувания с културния министър на Северна Македония, до момента в който техният министър-председател е в Брюксел, където най-вероятно разисква с европейските водачи по какъв начин да натиснат България за унищожаване на ветото и приемането им в Европейски Съюз, отбелязва ПИК.
 
По тази причина и Петков е предпочел да остане в България и да се яви на парламентарен надзор, като за общите празнувания е изпратил министъра на външните работи Теодора Генчовска и ръководителя на културната комисия в Народното събрание Тошко Йорданов и зам.-министър на културата, защото министърът Атанас Атанасов е с ковид.
 
В Скопие от македонска страна няма да участват на нужното политическо нивопри полагането на венец от българската делегация, отпред на която е външният министър Теодора Генчовска. Поклонението ще бъде на гроба на Гоце Делчев в църквата „ Свети Спас “ в Скопие, съобщи и БГНЕС.
 
След подписването на Договора за другарство и добросъседство на 1 август 2017 г.премиерите на двете страни Борисов и Заев на няколко пъти полагаха венци пред гроба на Гоце Делчев и пред паметника му в Благоевград. 
 
През 2018 година президентът Стево Пендаровски в телевизионно изявление призна, че Гоце Делчев самичък се е определял като българин. 
 
Вчера изцяло изненадващо съпредседателят на Историческата комисия от македонска страна Драги Георгиев намерено прикани за заледяване на работата на комисията. 
 
Миналата седмица министър председателят Кирил Петков заяви, че с неговия сътрудник Ковачевски са се договорили до края на месец май да има най-малко три съвещания на тази комисия. 
 
По време на чуването в Народното събрание в отговор на въпрос на някогашния посланик №1 Екатерина Захариева, Кирил Петков заяви, че се готви взаимно отбелязване на годишнината от раждането на Гоце Делчев.
 
А по време на визитата си в Скопие Кирил Петков стана първият български министър председател, който не се поклони на гроба на Гоце Делчев в храма "Свети Спас ".
 
 
 
 
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР