Нов циклон се очаква да премине над Гърция в началото

...
Нов циклон се очаква да премине над Гърция в началото
Коментари Харесай

Циклонът Антиной удря Гърция с градушки и ветрове

Нов циклон се чака да премине над Гърция при започване на тази седмица. Антиной нахлува, с цел да скапе ваканцията на тези, които са избрали да се насладят на плажовете в Гърция. Това е името, обещано от метеоролозите на новата вълна от неприятно време, оповестява "Труд ".

След проблемите, провокирани от неприятното време в събота вечер в Ахая и Айтолоакарнания, времето няма да покаже още веднъж лятното си лице. Антиной ще засегне доста региони на страната със мощни дъждове и стихии. Феномените ще бъдат съпроводени локално от градушки и доста мощни ветрове. Най-мощни и рискови метеорологични явления се чакат във вторник (16/7), съгласно прогнозите.

В събота изобилните превалявания предизвикаха големи вреди в региона в Ахая, доста хора бяха заклещени по къмпинги, тунели и пътища. Къщите бяха наводнени, колите унищожени. Над 1000 души бяха заклещени в нощно заведение. Електрификацията на линията сред Солун и Катерини е отвън употреба.

Според прогнозата на Националната метеорологична работа времето ще продължи да бъде изменчиво.



По-конкретно, централните и северните елементи на Гърция ще бъдат обхванати от мощни дъждове и стихии най-често до обяд. Областите, които ще бъдат наранени са Македония, Тракия, северната част на Йония, Епир, Тесалия, Спорадите, Евия, северното Егейско море. До вечерта явленията ще стопират. Вятърът ще бъде изменчив сред 4 и 5 Бофорт. Температура без забележителна смяна.

Въпреки че последния удар на неприятното време взе жертви на полуостров Халкидики, в Гърция сходни метеорологични явления не са необичайност. За последните 20 години урагани, наводнения и мълнии са лишили живота на 182 души.

Туризмът е основен детайл от стопанската система на страната, защото обезпечава една четвърт от брутния вътрешен артикул. През предходната година чужденците, посетили Гърция са били рекордните 30 милиона. 1 400 000 от тях, българи.

Междувременно стана ясно, че гръцките управляващи изтеглиха през днешния ден десетки поданици на наводнени къщи в западната част на страната, няколко дни откакто мощна стихия лиши живота на седем души в Сверна Гърция.

Подобни метеорологични феномени са необичайност за Гърция, където летните месеци всекидневно са горещи и сухи. Наводненията след следващата стихия нанесоха вреди на пътища в градовете Нафпактос и Патра, и затвориха основен път за няколко часа. Не се оповестява обаче за потърпевши или изчезнали хора.

Много къщи и магазини в Нафпактос са наводнени, има нанесени вреди на жилища, магазини и коли, заяви чиновник на противопожарната работа пред организация Ройтерс. Седем души, измежду които шестима туристи, починаха, а над 100 бяха ранени в сряда вечерта, когато в северна Гърция вилня мощна стихия, написа Ройтерс.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР