Нов ценови шок ще трябва да понесе българинът. Евантуално... Хлябът

...
Нов ценови шок ще трябва да понесе българинът. Евантуално... Хлябът
Коментари Харесай

Нов удар по народа - хлябът става 6 лева!

Нов ценови потрес ще би трябвало да понесе българинът. Евантуално... Хлябът ще удари 6 лева, в случай че страната не стартира да изкупува зърно за запаса незабавно.

Тази бомба хвърли земеделският министър Иван Иванов, който съобщи още, че сега наличия на зърно съвсем няма и че запасите ни стигат за 90 дни. Износът не е спирал, а нямаме право да го забраним поради наказания от Европейска комисия, добави той.

Министърът сподели, че компания „ Врана “ ще взе участие в интервенцията на пазара, откакто шефовете на предходната „ Сортови семена Елит “ напуснаха работа. Засега е ясно, че цените, които предлага страната на фермерите за зърно, са надалеч по-ниски от борсовите.

Друг метод за излаз от възможна рецесия обаче министърът на земеделието не уточни.

Костадин Костадинов, началник на Националната асоциация на зърнопроизводителите, удостовери, че евентуално едвам 15% от житото е при земеделците, а другото е при търговците.

Според Костадинов, както и съгласно зърнопроизводителя Ангел Вукодинов е разумно да се купува от новата годишна продукция, тъй като тогава цените ще са по-ниски, а качеството е по-високо.

И двамата настояват, че тогава земеделците поради свежи пари са подготвени да продават по-евтино. Справка от Министерството на земеделието демонстрира, че към 18.03.2022 година общото ползване на пшеница е 4 755 333 т, от които 1 170 200 т за вътрешно ползване, а 3 585 133 т са напуснали страната.

Което се равнява на към 1000 тира приблизително дневно. Запасите от пшеница по оперативна информация се правят оценка на 2 595 494 т, съвсем с 1 млн. тона повече от това, което използва страната за 1 г.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР