Нов ток ще плащаме от юли при липса на кабинет.

...
Нов ток ще плащаме от юли при липса на кабинет.
Коментари Харесай

Нов ток ще плащаме от юли при липса на кабинет

Нов ток ще плащаме от юли при липса на кабинет. Политическата неустойчивост и неналичието на кабинет може да окаже въздействие и върху цената на тока за бита. Това стана ясно от думите на ръководителя на Комисията за енергийно и водно контролиране Иван Иванов. Това ще стане, в случай че Министерския съвет не дефинира цена от юли.

От юли тази година цената на тока за бита ще бъде определяна от Министерския съвет, а КЕВР ще дефинира спомагателна съставния елемент от 7%. Има обаче възможност това да не се случи.

Междувременно доставчиците на ток за бита алармираха, че не може да бъде избрана цена по в този момент съществуващите нормативни документи, тъй като липсва съществена разпоредба. Както и че в този момент съществуващите схеми ще доведат до съществени задължения в енергетиката.

„ Аз обаче разгадавам Министерският съвет да си свърши работата, а не да трансферира още веднъж към Комисията за енергийно и водно контролиране това, което не е могъл да свърши “, сподели Иван Иванов, ръководител на Комисията за енергийно и водно контролиране.

Ако обаче стане, от КЕВР допускат, че ще се наложат нови законодателни промени, защото Народното събрание ще продължи да работи, макар неналичието на постоянен кабинет.

„ Разбира се, най-просто би било, в случай че ни кажат с още една година да продължим да даваме цена за контролирания пазар, да сътворяваме цена на контролирания микс, само че това не мога да разясня дали ще се случи по този начин “, съобщи Иван Иванов.

За съществени неясноти при установяване на цените за битовите консуматори сигнализираха и от трите огромни снабдители на ток – EVN, „ Електрохолд “ и „ Енерго про “.

„ Ние към момента не можем да кажем каква би била нашата последна цена. Нямаме изясненост нито за началната покупна цена, нито за цената, по която да фактурираме на крайни клиенти “, Калина Трифонова, зам.-председател на СД на „ EVN България “.

От сдружението се пресметнали, че в случай че работят при настоящето законодателство, това би довело до дефицит на близо 300 млн. лв. за година и 45 млн. лв. в началото.

„ Ние имаме в границите на една година облага в границите на 1,5 млн., т.е. няма по какъв начин да финансираме тези 45 млн. “, Калина Трифонова, зам.-председател на СД на „ EVN България “.

По думите на изпълнителния шеф на доставчика на ток в Западна България и самите депутати са били наясно, че има пропуски в закона.

„ На хартия наподобява хубаво, само че дяволът е в детайла и съгласно нас, по този начин както е заложено сега, няма да работи. Така беше казано и когато беше признат самия закон през ноември предходната година, тогава депутатите споделиха, не се тормозете ще го изправим “, акцентира Карел Крал, гл. изп. шеф на „ Електрохолд България “.

От „ Енерго про “, които доставят ток в Североизточна България, разясниха, че и те не могат да кажат каква ще бъде цената на тока от юли като прогноза. Но ще дадат на КЕВР информация за нужните им доходи.

От Министерството на енергетиката обясниха, че работят по бъдещата цена за бита.

Но признаха, че тя няма да докара до конкуренция на пазара, тъй като ще е идентична за всички.

„ Регулираната цена по време на преходния интервал, при дерегулиран пазар на едро би трябвало да бъде над себестойност и да разрешава ценова конкуренция. Напрактика няма да има такава конкуренция от позиция на цените, само че от позиция на индикатори за качество на услугата, може да има “, сподели Николай Налбантов, шеф в Министерството на енергетиката.

Пазарът на ток би трябвало да бъде освободен дефинитивно до 2026 година, в случай че не бъде отсрочен процеса.

Източник – Българска национална телевизия

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР