Нов тип роботизирана протеза успява да възвърне усещането за допир

...
Нов тип роботизирана протеза успява да възвърне усещането за допир
Коментари Харесай

Нов тип роботизирана протеза връща усещането за допир с ръка

Нов вид роботизирана протеза съумява да възвърне чувството за досег и мощ на хора с ампутирани ръце, написа “Индипендънт”. Високотехнологичната протеза е кръстена на героя от “Междузвездни войни” Люк Скайуокър и се споделя “Ръката Люк”.

Невероятният софтуерен и медицински пробив е вероятен след комплицирана интервенция на мускулите на реципиента, в които се вграждат няколко електрода. Благодарение на електродите мозъкът на индивида може да изпраща сигнали към роботизираната протеза по същия метод както управлява същинска човешка ръка.

Снимка: YouTube / DARPA

Протезата се инсталира на индивида сходно на всички останали протези, само че идва и с компютърен колан, което разрешава тя да бъде употребена на всички места.

Тъй като роботизираната протеза изпраща електрически импулси назад към мозъка с помощта на електродите, това възвръща възприятието за досег на реципиента. Това е извънредно значимо за фината моторика, защото индивидът още веднъж може да “усеща” другите видове повърхности и да знае каква мощ да ползва.

При тестванията на новата протеза реципиентът е съумял да извърши комплицирани задания като да откъсва зрънца грозде без да ги мачка, да държи сурово яйце, да обели банан и даже е съумял да си постави брачната халка – просто придвижване, което обаче включва доста дейности на фината ни моторика.

До момента едвам двама души са получили високотехнологичната протеза, само че основателите се надяват тя да стане всеобщо налична.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР