Нов тип машини за гласуване предлага българският изобретател инж. Александър

...
Нов тип машини за гласуване предлага българският изобретател инж. Александър
Коментари Харесай

ЕКСПЕРТ ПРЕДУПРЕДИ СИДЕРОВ: Без машинно гласуване не можете да станете евродепутат

Нов вид машини за гласоподаване предлага българският откривател инж. Александър Чобанов. В студиото на предаването ”120 минути” по БТВ той сподели по какъв начин устройствата се оправят сами с опитите за операции и прикани политиците да не пречат на потреблението на технологии във вота.

След дълга кариера в България и Чили и дори присъединяване в локалната власт в Пловдив при започване на 90-те, Чобанов се връща у нас, с цел да види утежняване на демократичните процеси: "Разбрах, че тук вотът не е почтен, тъй като има огромен % недействителни бюлетини, които стават недействителни не тъй като този, който гласоподава, е задраскал две квадратчета, две партии, двама претенденти, а тъй като сега на броенето става по този начин, че бюлетината става недействителна ".

Чобанов и негови сътрудници изучили целия международен опит в региона на машинното гласоподаване и в границите на 2 години създали 3 модела устройства. Според инженера всички други машини имат един общ минус – имат непрекъсната връзка с външния свят и по този начин дават късмет на хакери да ги "пробият ".

Българските устройства изискват засвидетелствуване с карта, която се дава от ръководителя на секционната комисия. На сензитивен на досег екран гласоподавателят показва, за кого желае да гласоподава и получава разпечатана бюлетина, която по-късно се пуска в урна.

В края на деня с друга карта ръководителят разпечатва протокола от машината, отключва флаш паметта на устройството и двете отиват в районната изборна комисия. Машината има и батерия, който разрешава 16 часа автономност.

Ще стигне ли времето за машинно гласоподаване на изборите през 2019 година

Цената все още е към 1900 евро на машина, като инж. Чобанов уточни, че най-скъпият съставен елемент е дисплеят и се работи той да се създава у нас, което би свалило цената.

Изобретателят се обърна към ръководителя на групата на Обединени патриоти в Народното събрание Волен Сидеров поради импортираното от националистите предложение за промени в Избирателния кодекс, с които, по думите на инж. Чобанов, се смачква машинното гласоподаване:

"Г-н Сидеров, Вашето предпочитание да станете евродепутат не може да мине без машинно гласоподаване, към този момент българите сме задоволително грамотни и разбираме, че тези, които са срещу машинното гласоподаване, те не са за частния избор, който би трябвало да се прави на всички избори – без значение какви ", безапелационен беше инженерът.

Няма нищо ужасно изборите да станат най-сетне почтени, акцентира инж. Александър Чобанов.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР