Нов температурен рекорд беше измерен на австрийски връх в Алпите,

...
Нов температурен рекорд беше измерен на австрийски връх в Алпите,
Коментари Харесай

Нов температурен рекорд беше отчетен в австрийските Алпи

Нов температурен връх беше измерен на австрийски връх в Алпите, висок 3106 метра, съобщи ДПА.

На 11 юли са били измерени 15,7 градуса на връх Хоер Зонблик, оповестиха учени от " Джиосфиър Острия ". Рекордът е подложен поради рисково топлия въздух, който идва от Африка през Средиземноморието, и стига до Австрия, споделиха още откривателите.

Температурата на въздуха от 15,7 градуса е с към 10 градуса по-висока от нормалните стойности за това време на годината.

" В интервала от 1991 година до 2020 година за юли нормалните оптимални температури на Зонблик са били към шест градуса над нулата, а от 1961 година до 1990 година – 4,2 градуса ", изясни Герхард Хоенвартер.

Откакто през 1886 година са почнали измерванията в обсерваторията в Зонблик, единствено пет пъти температурите са надвишавали 15 градуса.

" Всички стойности от най-малко 15 градуса са били регистрирани в близкото минало, което удостоверява наклонността към все по-горещия климат ", изясни Хоенвартер.

Обсерваторията Зонблик в планината Хое Тауерн, покрай Залцбург, се счита за най-високата непрекъснато обслужвана обсерватория в Европа.

По данни на учените, с изключение на всекидневните рутинни измервания, всяка година се работи по към 40 национални и интернационалните проучвателен планове.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР