Нов търг за разпределяне на 5G честоти за трите телекома

...
Нов търг за разпределяне на 5G честоти за трите телекома
Коментари Харесай

Нов търг за 5G честотите, за да не се бави технологията

Нов търг за разпределение на 5G честоти за трите телекома насрочи Комисията за контролиране на известията (КРС) за 6 април, откакто анулира първия. Това е станало със единодушието на трите компании.

Наддаването трябваше да се организира на 15 март, само че бе анулирано, а мобилните оператори " Виваком ", А1 и " Теленор " получиха служебно отрязъците в радиочестотити надлежно от 3500 до 3600 мегахерца, от 3600 до 3700 MHz и от 3700 до 3800 MHz. Причината за това решение на КРС бе поискана смяна в заявката за присъединяване в търга от " Виваком " след края на периода за кандидатстване. Първоначално компанията е декларирала интерес и към трите слота, до момента в който А1 е поискала единствено честотната лента 3600-3700 MHz, а " Теленор " – единствено отрязъка от 3700-3800 MHz. " Виваком " обаче поискала смяна на заявката си, само че то не е признато. В същото време съгласно разпоредбите на търга не е допустимо един телеком да получи повече от един слот честоти, а в случай че има единствено един претендент да избран откъслек, той го получава непосредствено и не може да взе участие в останалите процедури.

Така и КРС, защото за всеки
слот остава по един претендент и да им даде съответните честотните ленти. Това решение обаче бе обжалвано от " Виваком " пред Административен съд -София област и действително това би забавило значително така и така изостаналото същинско внедряване на 5G технологиите.

Така се стига до настоящето решение на КРС, с което се анулира прекратяването на остарелия търг и се насрочва новият за 6 април.

От регулаторния орган показват, че са били прегледани всички законови благоприятни условия за даване на радиочестотния набор и след получено единодушие от заинтригуваните страни в производството е взето новото решение.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР