Нов старт на делото за трима убити при катастрофа до

...
Нов старт на делото за трима убити при катастрофа до
Коментари Харесай

Първо в SafeNews: Ето защо делото за трима убити при катастрофа до Български извор започва отново

Нов старт на делото за трима убити при злополука до Български извор. Върховният съд не се съгласи, че Александър Ковачев ще лежи четири години за гибелта на тримата младежи.

При случая починаха трима младежи – Васко, Георги и Светли. Катастрофата стана на 18 ноември 2020 г.  към 20:00 часа. Смъртоносният удар бе на основния път София – Варна.

На първа инстанция съдът в Ловеч даде на осем години затвор. Според съда подсъдимият е карал със скорост от 110 км/ч при позволена в сектора 50 км/час. Той навлязъл е в лентата за насрещно придвижване и по несъобразителност предизвикал гибелта на трима души.

На втора инстанция присъдата бе понижена доста понижена.

Така делото стигна и до последна инстанция.

В решението, с което SafeNews разполага, се показва, че

“Доводите в митинга и жалбите на частните обвинители по отношение на нарушаването на закона и явната неправда на наказването са основателни. ”

Вън от подозрение е, че в съответния случай действието, с оглед настъпилия резултат, разкрива извънредно висока степен на социална заплаха спрямо
обикновените и квалифицирани случаи на транспортни закононарушения, счита висшите съдии

Те напомнят, че в обвинителния акт е посочено категорично, че против подсъдимия има издадени 4 акта и 12 фиша. Именно това е висока степен на социална заплаха на дееца.

Санкционирането на подсъдимия за административни нарушавания с четири наказателни постановления и 12 електронни фиша като лидер на МПС
за интервал от 9 години, сочи на редовно неглижиране на разпоредбите за придвижване по пътищата, считат съдиите.

Обстоятелството, че в четири от случаите е наложено административно наказване за превишаване на позволената скорост минаване на алено, приказва за неведнъж е нарушава не разпоредбите.

” Показателно за трайното отношение на подсъдимия като лидер към спазването на разпоредбите за придвижване е заявката в последната му дума, че в такава пътна конюнктура гледал осевата линия и следил пътя, а не знаците в профил ”, написа съдът.

Неправилното приложение на закона е довело и до погрешно установяване на наказването, безапелационен е съдът.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР