Нов спад на броя на жертвите при терористични нападения е

...
Нов спад на броя на жертвите при терористични нападения е
Коментари Харесай

Нов спад на броя на жертвите при тероризъм по света

Нов спад на броя на жертвите при терористични набези е регистриран през предходната година. Това излиза наяве от Глобалния показател на тероризма 2019, оповестен от Института за стопанска система и мир, съобщи " Дойче веле ".

Но броят на страните, където са осъществени терористични офанзиви, се е нараснал, най-вече вследствие на възхода на крайнодесния екстремизъм.

Общо 15 952 души са починали при тероризъм, което е спад от 15.2% през 2018 година Също по този начин има двойно по-малко жертви спрямо 33 555 починали през 2014 година Това се дължи на разгрома на ДАЕШ ( " Ислямска страна " ) и успехите над екстремистите от " Аш Шебаб " в Сомалия.

В Западна Европа е понижен броят на починалите при тероризъм за втора поредна година от 200 души през 2017 година до 62 души през предходната година. Това е районът с минимум на брой терористични набези от 2012 година

Но от отчета излиза наяве, че се е нараснал броят на страните, в които са осъществени терористични офанзиви вследствие на възхода на крайнодесния тероризъм. През 2018 година в 71 страни е имало минимум един смъртен случай в резултат на крайнодесен тероризъм - вторият най-голям брой от началото на века.

През последните пет години в Западна Европа, Северна Америка и Океания е регистрирано 302% нарастване на офанзивите, осъществени от крайнодесни.

Общо 77 смъртни случая при офанзиви на крайнодесни сред януари и септември 2019 година, което е нарастване с 52% по отношение на 2018 година, когато са починали 26 души и 11 смъртни случая през 2017 година /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР