"Нов сорт" ягоди, чийто храсти раждат плодове целогодишно, зарадва пловдивчани

...
"Нов сорт" ягоди, чийто храсти раждат плодове целогодишно, зарадва пловдивчани
Коментари Харесай

Нагла измама: Нов сорт семена за ягоди обещава печалба от хиляди месечно

"Нов вид " ягоди, чийто шубраци раждат плодове целогодишно, зарадва пловдивчани досега, в който не стана ясно, че това е нагла машинация, открива инспекция на "Труд ".

За подобен артикул данни няма да е взел участие нито в панира в Пловдив, нито в село Боровци. Въпреки че този вид е представян като "иновативен ", тъй като храстите раждали плодове целогодишно. А удовлетворени клиенти изкарвали месечно по 15 хиляди лв. от у дома.

Оказва се, че зад този артикул и зад редица други седи панамска офшорка. А търговци доближиха дъното - мамят хората, че ще забогатеят със семена за ягоди, които костват 79 лв..

Срещу тази нескромна сума получавате кутия „ Home Berry Box”, в която не излиза наяве какъв брой корена от плода има, само че търговецът подсигурява, че от един шубрак ще получавате по 3 кг ягоди през цялата година. Това се дължало на селекция на нов вид с 10 пъти по-добра акомодация към изискванията на почвата, като те можели да се гледат и в жилища.

Дори алергичността на плода била лимитирана до най-много, което несъмнено е цялостна неистина. Фалшива е и историята на Ана, която благодарение на сорта, си купила двустаен апартамент и подала 25 хиляди лв. в банка.

"Общо месечно изкарвам 10-15 хил лева на месец. По знамение нямаше нищо престъпно. Тоест - това са същински ягоди, цялостни са с витамини, в действителност са вкусни - сама се убедих ", споделя "забогатялата клиентка ", която гледа ягодите в саксии на терасата си. Сортът бил изцяло натурален, не е генномодифициран, а търговците „ гарантират” годишна продукция до 12 пъти годишно. Сортът раждал наедрял плод с оптимален размер и тегло към 90-130 грама.

При инспекция на цената на семена за ягоди от същия вид, който настояват, че са селектирали - Fragaria Ananassa, се оказва, че един корен коства 5,80 лева Сортът сякаш бил несравним и се предложил единствено и само онлайн, в уеб страницата на производителя.

За да притегли още заблудени, търговецът лъже, че продуктът е водач, избиран от участници на аграрни и земеделски панаири в страната, като цитират, че са взели участие в тези в Пловдив и в село Боровци. При инспекция на „ Труд” се откри, че няма данни подобен артикул да е взел участие и на двете събития. Търговската марка на кутията със семена е упомената само във подправени аграрни уеб сайтове, без документи за сигурност и основани единствено за реклама на продукта.

Сайтът има идентично копие на латвийски, където продуктът се споделя „ Fairyberry”, а търговецът е същият, като на семената в България. Фирмата BERNADATTE LTD, позната със своите измами на разнообразни артикули, е панамска офшорка, което слага преграда пред пълномощията на нашите проверяващи.

В латвийската версия на уеб страницата търговецът употребява фиктивен персонаж на „ експерт по селектиране на сортове” - Дерек Хил, който интензивно предлага да си купите семената.

Специална тор в пакета

Сортът съгласно технолозите не боледувал от общоприетите заболявания на елементарната ягода, също по този начин бил резистентен на вредители, а грижите които изисква са минимални. Но макар тези благи думи за продукта, цената не дава отговор на действителната стойност на семената. В комплекта идвала и специфична тор за саксията с ягодите, защото без нея нямало да има добър резултат, пишат търговците.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР