Нов смъртоносен вирус взе първата си жертва в САЩ. Първият

...
Нов смъртоносен вирус взе първата си жертва в САЩ. Първият
Коментари Харесай

Нов смъртоносен вирус взе първата си жертва в САЩ

Нов гибелен вирус взе първата си жертва в Съединени американски щати. Първият в света случай на гибел от новия вирус на Alaskapox (AKPV), сходен на едрата шарка, беше регистриран на полуостров Кенай (Аляска, САЩ) в края на януари. Това заяви порталът за публични медии на Аляска с позоваване на щатския здравен отдел.

Според ведомството жертва на вируса е възрастен мъж, живеещ в далечен селски регион, чийто имунитет е бил отслабен заради лекуване на рак. Може да се е заразил с вируса от бездомна котка, която постоянно е хранел. Предполага се, че вирусът може да е импортиран посредством рани, защото животното постоянно драскаше умрелия. Кръвният тест на котката обаче е негативен за аляска шарка.

Както сподели епидемиологът Джулия Роджърс пред портала, до момента не са регистрирани случаи на предаване на този вирус от човек на човек. Той циркулира измежду животинските популации и рядко се предава на хората, сподели тя. Експертът акцентира, че вероятността човек, чийто имунитет не е злепоставен, да почине от този вирус, е доста дребна.
Според портала вирусът на Alaskapox е открит за първи път през 2015 година Тази зараза е сходна на вирусите на вариола, кравешка шарка и маймунска шарка.

Източник – ТАСС/Превод:SafeNews

За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News

Още вести четете в секция Свят

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР