Нов случай на банкова измама с кражба на чужда самоличност

...
Нов случай на банкова измама с кражба на чужда самоличност
Коментари Харесай

Трима мъже отиват на съд за теглене на банкови кредити с чужди лични данни

Нов случай на банкова машинация с кражба на непозната идентичност е засечен в Пловдив. Районната прокуратура е повдигнала обвинявания на трима мъже, които са изтеглили заеми за 19 000 лева от името на неподозиращ човек.

Жертвата е 19-годишен юноша, който е подведен от тримата причинители да им спомага със свои персонални данни. Чрез тях те са успявали да теглят онлайн заеми от мобилни приложения на банки, където потвърждаването на самоличността става и с така наречен " лицева верификация ".

Според проверяващите - тази инспекция може да се направи и единствено от фотография на лицето на излъгания човек. За отпущането на онлайн заеми през някои финансови компании не се изисква получателят да участва персонално в офиса на банката.

Един от причинителите може да остане в ареста за непрекъснато по искане на прокуратурата. Той е арестуван на 20 август, откакто се е укривал в България след оповестяването му за търсене.

Другите двама съучастници са на независимост под гаранция. Продължава и събирането на информация за възможни други потърпевши от схемата, която съгласно прокуратурата е работила сред август 2022 и юни 2023 година

Това не е първият случай на дело за нелегално изтегляне на заеми на непознато име в Пловдивска област. През август 2022 година бяха задържани мъж и жена, които бяха изтеглили над 78 000лева след прекопирване на персонални карти и техни фотоси, с които аплайват за онлайн заеми.

В този случай жертвите на закононарушенията се оказаха фамилни другари на двамата обвинени.

Според делото - част от откраднатите пари са дадени за покупка на автомобил, а по-голямата част е била изхарчена на хазарт. Процесът против тях към момента продължава, а родителите на един от подсъдимите заплащат вноските по взетите заеми.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР