Нов скок на цената на таксито с до 20% може

...
Нов скок на цената на таксито с до 20% може
Коментари Харесай

Пореден удар по джоба: Такситата готвят отново нови цени

Нов скок на цената на таксито с до 20% може да се чака до края на годината. Разискванията в сектора към този момент текат и в ход е преслушване на настроенията в общинските управляващи, които контролират минималната и оптималната цена на своя територия. Новият скок би пристигнал в година, в която всички общини към този момент един път подвигнаха таваните на цените. Настоящите цени обаче бързо " остаряха “ поради бруталното повишаване на природния газ, с който всеобщо се движат такситата у нас, до над 5 лева за кило.

" Факт е, че инфлацията напълно изяде предходното повишаване, което в София се случи през януари, а в други градове по разнообразни времена напролет “, сподели за " Телеграф “ Кирил Ризов, ръководител на една от огромните браншови организации " Съюз Такси “. Ризов изясни, че при цена над 5 лева да се кара на природен газ (метан) е безсмислено. В момента множеството таксиметрови водачи карат на бензин, чиято цена обаче също не е рентабилна. " По тази причина някои сътрудници преобразуват горивната си система към пропан-бутан, който сега е най-евтиното гориво у нас. Проблемът е, че към 70% от колите, изключително в София са фабрично създадени да се движат на метан. Преобразуването на пропан-бутан за доста от тях е невероятно, а за тези, за които е допустимо, инвестицията е към 2000 лева Затова доста сътрудници карат на бензин, само че разходът за него също е доста висок “, сподели Ризов.

Вече има и настоящо практическо отражение на скока на горивата върху работата на такситата. Според Ризов тези, които нямат опция и карат на метан, седят през множеството време на едно място и не напущат квартала, в който са оставили предходен клиент. Ако в предишното доста коли са си разрешавали придвижване " празен “ в търсене на по-натоварени квартали, в този момент водачите остават да чакат на място за вероятно повикване от близки адреси, с цел да не изразходват от скъпото гориво.

Преобразуването на пропан-бутан не е добра алтернатива, изключително за колите на заводски метан, счита и Красимир Цветков от Националния таксиметров профсъюз. Според него доста водачи в последния месец са се ориентирали към промяна на тези коли с такива, които към този момент вървят на пропан-бутан. " Търсят се коли на възраст в законово избраната, до 15-годишни, които да имат към този момент конфигурирана пропан-бутанова газова уредба. Това обаче също не е елементарно, тъй като търсенето е огромно, а предлагането малко. Това води до високи цени на колите и прави инвестицията рискова “, добави Цветков.

Предстоят сложни диалози с общинските препоръки, са упованията на Цветков и Ризов. В самия отрасъл също текат разисквания по какъв начин пазарът ще одобри едно ново повишаване. " Ние сме в доста неподходящо състояние. Ако не вдигнем цените, активността става напълно нерентабилна и това ще докара доста водачи до такава степен, че да се ориентират към други сектори. Опасенията от едно нарастване пък са, че ще отблъснем клиентите “, споделя Ризов. Според него възможното ново нарастване ще бъде сред 10 и 20%, като всяка община ще реши за себе си с какъв брой тъкмо да скочат цените. " Предстоят сложни диалози, тъй като макар че от години предлагаме и молим да се създаде справедлива методика за установяване на горна и долна граница на цените, такава към момента няма. Ако имаше такава методика, в този момент щеше да е недвусмислено ясно, че на фона на цената на горивата, цените не са настоящи “, изясни Цветков.

Същевременно това, което ненапълно избавя сектора, е окончателното пробуждане след пандемията. " В момента най-малко не може да има недоволства, че няма работа. Да, съответно през август в столицата и огромните градове има леко мъртвило, само че то е нормалното за този месец. Като цяло обаче търсенето се възобнови и значително работата се върна в темповете си от преди пандемията “, съобщи Eмил Игнатов, шеф на една от огромните такси централи в София " Радио Сухопътни войски “. Според него обаче множеството работа на фона на цените на горивата значи най-много повече разноски, а не повече доходи. 

Въпреки че няма публични данни за повишен брой официални недоволства от такси измами, единици клиенти споделят в обществените мрежи, че в последно време са били принудени да заплащат съмнително високи суми за курс в София. " Винаги е имало тази процедура и постоянно ще я има. Вероятно е да е поради скъпите горива, само че е и въпрос на просвета. Има хора, които каквито и доходи да имат, все ще желаят да са повече и ще минават алената линия “, изясни Емил Игнатов. Той прикани пасажерите да подават сигнали в такси компании постоянно, когато имат съмнения, с цел да се извърши инспекция. " В такива случаи водачът незабавно изхвърча от платформата ни “, безапелационен бе той. Очаква се от 8 януари 2023 година така наречен помпи, с които таксистите мамят клиентите си, да отидат дефинитивно в историята. Според влизаща тогава в действие разпоредба фискалните апарати в колите към този момент ще регистрират начален и краен час на курса, което ще направи шашмите невъзможни.

Таксиметровите водачи, чиито коли се водят на тях като частни лица, имат право да употребяват 25 ст. отстъпка на литър/кг гориво, само че не го вършат. Причината е, че в случай че създадат покупката в качеството си на частно лице, нямат право да получат фактура в бензиностанцията. " Всеки самичък си преценя кое му е по-важното – да заплати по-малко за гориво сега, или да заплати повече налози и осигуровки най-после на годината, като се окаже, че е образувана прекомерно висока облага. Защото всякога, когато не си вземеш фактура за горивото, ти пропускаш да декларираш разход, с който да си намалиш облагата “, изясни Емил Игнатов.

Метанът стигна 5 лева за кг, само че някои от таксиметровите компании във Варна не престават да карат на това гориво макар скока на цената му. Проверка при таксиметровите водачи демонстрира, че те нямат желание да сменят инсталациите си, макар по-евтиния вид да карат на пропан-бутан. " Това за множеството от водачите е стопански неизгодно, защото някои от тях още не са изплатили метановите си уредби. Сега да влагат в нови, на пропан-бутан, е още един разход, който ще се изплати напред във времето. Освен това времената са несигурни и кой знае дали на следващия ден метанът няма отново да е най-евтин “, изясняват таксиджиите. Има обаче и доста водачи, които са спрели да работят и са се насочили към други сектори.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР