Нов скандал се заформя около Гинка Върбакова от Пазарджик и

...
Нов скандал се заформя около Гинка Върбакова от Пазарджик и
Коментари Харесай

Гинка сключила таен договор с патриарх Неофит?

Нов скандал се заформя към Гинка Върбакова от Пазарджик и нейната компания "Инерком ".

Оказа се, че тя е сключила контракт и със Софийската света митрополия.

На 22.12.2016 година Софийската света митрополия подписва контракт от 3 страници за наем на двете здания на патриаршията – на площад "Света неделя " 16,откъм площада и откъм ул. "Съборна ", с компанията "Инерком " ЕООД на Гинка Върбакова. За неин прокурист е вписан брачният партньор й Славчо Върбаков, написа "Епицентър ".

От страна на БПЦ по контракта е вписан персонално Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и Патриарх български с гражданско име Симеон Николов Димитров.

Негов представител, подписал контракта, е Негово Преосвещенство Бранитцки свещеник Григорий - Викарий на Софияския митрополит, с гражданско име Красимир Маринов Цветков.

Според контракта компанията на Гинка става наемател на сутеренен, първи, втори, трети и четвърти етажи от Митрополитската постройка на пл. "Света Неделя " 16 с обща разгърната повърхност 1436 кв.м.

Както и на партерен, трети, четвърти, пети и шести етажи с обща разгърната застроена повърхност от 1309 кв.м, представляващ част от митрополитска постройка на пл. "Света Неделя " откъм "Съборна ".

Или общо "Инерком " поставя ръка върху 2744 кв.м. от парцелите на Софийската митрополия против месечен наем от 15 000 лв.!

Задължението на компанията на Гинка е да извърши "обследване на постройките и правене на количествена сметка за типовете строително-ремонтни действия ". Изпълнителят на "обследването " ще бъде определен от наемателя, написа в контракта.

В член 4 е записано, че "Средствата, нужни за ремонта на постройката и таксите за строителните позволения по отношение на частта, която е за сметка на наемодателя, ще бъдат обезпечени от наемателя, който в деня на пописване на контракта за строително-ремонтни действия следва да преведе цялата нужна за ремонта сума по особено открита за задачата банкова сметка на името на наемодателя. Сумата ще служи за аванс по контракта за наем ".

Чл.5 от контракта прецизира: "Средствата за ремонта на постройката, които са за сметка на наемодателя, ще бъдат приспадани от дължимия наем в размер на 15 000 лв. на месец, а разликата до цялостния размер на наема ще бъдат прихващани по погасителния проект с платените от наемателя средства за ремонт. "

Наемната цена е от 7 евро на квадратен метър без Данък добавена стойност!

В деня на сключване на контракта по сметка в Сибанк е преведен на наемодателя депозит от 150 000 лв. без Данък добавена стойност, за който не се издава фактура.

Срокът за наема е 10 години с уговорка за автоматизирано продължение още четири пъти по толкоз, а по-късно и за неустановен период!

Още една скандална уговорка в контракта показва, че наемателят може да преотдава елементи или цялата повърхност за жилища и офиси!

Ден преди подписването на този контракт – на 21 декември 2016 година, компанията е сключила контракт за 5 650 000 евро заем от ОББ, като по същото време банката подписва прелиминарен контракт за продажба на активите си на СИБанк, отбелязва уеб сайтът "19 min ". Горе-долу това е сумата на гаранцията от 5 милиона евро, с която Върбакова влиза в договарянията за ЧЕЗ, плюс лихвите за продължителността им от повече от година.

Интересни са няколко условия по този абсурден контракт.

Първото от тях е по какъв начин незнайни предприемачи от Пазарджишко, могат да имат достъп до среща с патриарха на Българската православна черква, който е вписан в контракта и с гражданското си име? Още повече, такава среща, която да докара до огромен контракт – отдаване на общо 2744 кв. м в супер центъра на София при цена 16,80 лева на квадратен метър.

Кой би могъл да уреди такава среща?

Единственият рационален отговор е: Министерският съвет, чийто ръководител е приципал на дирекцията към Министерски съвет, която управлява вероизповеданията и ги управлява, изключително в гражданската и обществената област – всичко отвън духовността.

Никой различен, с изключение на Патриарха и неговият представител по контракт Браницки свещеник Григорий не е бил в течение на договора от 22.12.2016 година – 2 дни преди края Коледния пост и де факто финален работен ден за седмицата, а за множеството хора – и за годината.

Защо ли никой не е знаел?

Ами, тъй като в нарушаване на разпоредбите на БПЦ договорът е докладван едвам на 19 юни 2017 година на останалите митрополити, акцентира "19 min ". Договорът макар условията на закона, не е качен и в обществените регистри.

Интересно е по какъв начин другояче биха минали клаузи като да вземем за пример наемателят да заплаща единствено 15 000 лева на месец, т.е. действително малко над 5 лева с Данък добавена стойност, макар откритата цена от 8,4 лева, която без друго е скандално ниска за тази постройка и за тази локация. А останалото да му се приспада за поправки. Хубаво, само че в същия контракт написа, че занапред ще се обследва положението на постройките, т.е. изцяло неразбираемо е с какво се оправдава забележителната отстъпка от цената.

Интересно е също, че в контракта, като във всеки различен за наем, се не разрешава преотдаване на площи, само че е вписано също по този начин „ с изключение на за жилищна или офис сграда”. Е, още в края на предходната година в зданието на пл. Света Неделя отвори бутик на "Дискуеърд ". Според осведомени желанията на съдържателите му са да отворят и бар в същия жанр. В Патриаршията!

Ако следваме пазарните цени, единствено наемът на комерсиалната – не жилищна, не офис повърхност, която е преотдадена, би трябвало да покрива целия наем на двете здания от 15 000 лева месечно.

Интересно е още, да не кажем освен това, че договорът е подписан „ за 10 години с уговорка за автоматизирано продължение още четири пъти по толкова”. Не следват никакви условия, т.е. автоматизираното продължение е обезпечено. Дотук стават 50 години, при позволени по Закона за вероизповеданията, за който би трябвало да следи Министерският съвет, оптимален период от 10 години!

Само, че в предварителния контракт е записано още: „ Ако след приключване на контрактуваните периоди използуването на движимостта продължи със знанието или без опълчване на наемодателя, договорът се смята за удължен за неустановен срок”.

Т.е., в случай че Гинка и Славчо Върбакови или тогавашният притежател на компанията Инерком ЕООД реши да не дава Патриаршията, тя остава нечия, само че не на Българската православна черква за безконечни времена.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР