Нов скандал се разгоря около паметника на съветския окупатор, издигнат

...
Нов скандал се разгоря около паметника на съветския окупатор, издигнат
Коментари Харесай

Руската държава е поискала България безвъзмездно да им прехвърли паметника на съветската армия в София и земята под него

Нов скандал се разгоря към паметника на руския окупатор, повдигнат по времето на комунизма в центъра на София. В началото на годината с публична нота на Русия до България е поискано паметникът на руската войска в столицата, както и земята под него да бъде трансферирана безплатно на съветската страна. Освен това „ братушките “ показват подготвеност да поемат ремонта и стопанисването на мемориала на окупатора. Това излиза наяве от публична преписка от началото на април месец сред регионалния шеф на София град Николай Пехливанов до разнообразни институции в страната, имащи отношение към тематиката. По това време дипломат на Кремъл у нас към този момент е Елеонора Митрофанова.

В умозаключение на писмото си Пехливанов, който бе назначен на значимия пост като представител на путинистката партия „ Атака “ показва свое мнение по въпроса, че това е „ … в полза на Българската страна и приемането му не съставлява какъвто и да е политически акт, а акт на рационално държавническо решение “.

До разбулването на тази загадка преписка се стигна, откакто предходната седмица кметът на регион „ Средец “ Трайчо Трайков разгласи, че актуалният регионален шеф, назначен от служебното държавно управление на Румен Радев е изискал от Министерски съвет отпущането на 390 хиляди лева за ремонт на противоречивия монумент.
Бившите депутати Мартин Димитров и Петър Славов са поискали по Закона за достъп до информация цялата скандална кореспонденция за ориста на паметника. Сред нея е и документът, от който излиза наяве, че Руската страна безочливо и безогледно е желала безплатно да стане притежател на скандалния паметник. Намеренията им бяха крити месеци наред от обществото, както и опитът паметникът да бъде ремонтиран с държавни пари.

За българите тематиката са ориста на МОЧА е извънредно взривоопасна, тъй като към този момент 30 години се води борба за неговото унищожаване от Княжевската градина и преместването му в двора на Музея за тоталитарно изкуство. Мемориалът е повдигнат във прослава на Червената войска, окупирала България през септември 1944 година и потопила в кръв и гнет страната в продължение на 45 години. Под него няма кости на починали войни. Монументът освен разделя българското общество само че е и тъмен знак на руското иго.

 mocha_pismo1.jpg

 mocha_pismo2.jpg

 mocha_pismo3.jpg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР