Нов скандал със силен расистки привкус се разрази във Франция

...
Нов скандал със силен расистки привкус се разрази във Франция
Коментари Харесай

Не е достатъчно французойка. Скандал с расистки привкус преди откриването на Олимпиадата

Нов скандал със мощен расистки привкус се развихри във Франция към подготовката за Олимпийските игри. В центъра му е изборът на президента Еманюел Макрон на церемонията по откриването да пее Ая Накамура, френска звезда, станала световно известна.

На 29 февруари сп. „ Експрес “ заяви, че 10 дни по-рано, на 19 февруари, Ая Накамура е била на вечеря с Макрон, по време на която е бил издигнат въпросът дали тя не би могла да изпее нещо на церемонията по откриването. В последна сметка се зародила концепцията на церемонията тя да изпее емблематичната ария на Едит Пиаф „ La vie en rose “, твърди изданието. Новината, макар че към момента не е доказана публично от френското президентство, породи огромни безредици, значително с открити расистки нападки.

В предишното редица френски и непознати реализатори са пели по разнообразни мотиви песни на Едит Пиаф. Сред тях са били Ив Монтан, Серж Генсбур, Мирей Матийо, Патрисия Каас, Иги Поп, Дона Съмър, Луис Армстронг...

Защо тогава в този момент да е проблем Ая Накамура да извърши ария на Едит Пиаф, питат се Франс прес, Би Би Си, „ Фигаро “, „ Монд “, Бе Еф Ем Те Ве и редица други медии, на които се позовав


Коя е Ая Накамура
Ая Накамура е родена на 10 май през 1995 година в  Бамако в Мали. Истинското й име е Ая Даниоко. Семейството й се реалокира от Мали във Франция още когато Ая е дете и тя отраства в градчето Олне су Боа в департамента Сен Дени покрай френската столица. Родителите ѝ и предците на Ая са гриоти, известни още и като джели. Гриотите са  странстващи западноафрикански поети и артисти, нещо като европейските бардове. Ето за какво от доста рано Ая е закърмена с музиката на предците си. След няколко години, през които възнамерява да стане фешън дизайнер, Ая взема решение в последна сметка да се захване със занаята на предците си. За креативен псевдоним тя избира Ая Накамура. Втората част от това име идва от Хиро Накамура, един от героите от американския приказен сериал „ Герои “, напомня профилираният уебсайт „ Ен ер жи “.

Първи песни Ая основава овреме и ги пуска в обществените мрежи, където те се харесват, тъй като тя пее за любовта и връзките сред хората, а езикът, който употребява в текстовете си, е езикът на младите от предградията. Следва музикално съдействие с Кристофер Генда, Демс,  Абу Дебийнг,  Градур, Фабейби – все композитори, рапъри, хипхопъри и артисти от африкански генезис. През декември 2015 година Ая подписва контракт с „ Уорнър мюзик “. Но поради раждането на дъщеричката й Айша на идната година тя отсрочва с една година издаването на първия си албум – “Journal intime ”. През 2017 година той се трансформира в шлагер. Година по-късно издава втория си албум “Nakamura ”, през 2021 година издава третия си албум “Aya ”, а преди една година излезе и четвъртият й студиен албум „ DNK “. Междувременно Ая Накамура ражда втора щерка, замесва се и в скандал за взаимно домашно принуждение с колегата си, поради което е наказана, само че всичко това не пречи на шеметната ѝ музикална кариера във Франция и зад граница. Тази година тя завоюва и най-престижното френско музикално отличие „ Виктоар “ за най-хубава френска изпълнителка. Стилът й е комбинация от поп, ар енд би, рап, афробийт, зук.

През годините Ая Накамура се трансформира в една от най-слушаните звезди в стрийминг плаформите с милиарди стриймвания на частите й. Мадона неведнъж я загатва в постовете си в обществените мрежи, тъй като нейните деца, четири от които са осиновени от африканския континент, се оказват почитатели на Ая Накамура.

Въпреки приноса на Ая Накамура към френската музикална промишленост, тя остава дълги години малийска гражданка и прави действия, с цел да получи френско поданство едвам през 2021 година

Във Франция Ая Накамура е определяна даже като френска версия на американската певица Бионсе. Миналата година Ая даже беше набедена, че се пробва да засенчи американската си колежка, когато двете се оказаха с концерти в Париж на една и съща дата – 26 май. Тогава Бионсе пя на „ Стад дьо Франс “, а Ая Накамура имаше три поредни концерта на 26, 27 и 28 май в зала „ Акор Арена “ в Берси. Френската певица беше упрекната, че преднамерено е избрала датата 26 май, с цел да подлее вода на Бионсе. Тя обаче разясни, че датите за нейните изяви са били планувани преди концерта на Бионсе и се пошегува, че „ Бионсе е тази, която се пробва да води война с нея “, напомня френското издание на „ Хъфингтън пост “.
Някои французи обаче не я одобряват макар триумфите ѝ
През годините макар големите се музикални триумфи Ая Накамура, която, както напомня Франс прес, има близо 1,3 милиарда почитатели в „ Х “ и близо 4 милиона почитатели в „ Инстаграм “, надалеч не се радва на ласкаво отношение от страна на всички французи. Критикувана е най-много поради текстовете й, в които има пофренчени чуждици, жаргонни думи и думи с преобърнати наобратно срички.

Всичко това се употребява от младежите във Франция, и то освен от тези в работническите и проблематични квартали. Певицата е упреквана даже, че не пее на френски, че текстовете ѝ са неразбираеми. Някои уеб сайтове като ohlalafrenchcourse.fr  дори вършат лингвистичен анализ на емблематични нейни части, с цел да улеснят разбирането на текстовете. В други случаи самата Ая Накамура коментира какво значи тази или онази дума или израз в песните ѝ.

Ето за какво, когато се появи информацията, че Ая Накамура ще пее ария на Едит Пиаф, недоволството в избрани среди във Франция изригна. Според изследване на социологическата организация „ Одокса “ за радио Ер Те Ел и за уеб страницата „ Винмакс “, представено от медиите „ Миди Либр “ и „ Франс енфо “ 63 % от интервюираните не желаят Ая Накамура да пее на откриването. А 73 % от интервюираните напряко споделят, че не считат, че тази певица съставлява идентичността и духа на Франция.

В друго допитване на организация „ Елаб “ за телевизия Бе Еф Ем 49 % от интервюираните са срещу концепцията Ая Накамура да пее на откриването на Олимпийските игри, а едвам 21 % считат, че това е добра концепция. Трето допитване на института „ ЮГав “, представено от в. „ Фигаро “, сподели, че 19 % от интервюираните желаят Давид Гета да взе участие в церемонията по откриването на игрите. Седемнайсет % са за Флоран Пани, 15 % - за „ Дафт Пънк “,  13 % - за Виане, 12 % - за Милен Фармер. Ая Накамура получава едвам 6 % в тази анкета.
Против главно крайнодесните
Според френски издания срещу концепцията за гостуването на Ая Накамура на откриването на Олимпийските игри в Париж са главно почитатели на крайнодесни обединения във Франция. Племенницата на Марин Льо Пен, лидерката на крайнодясната партия „ Национален общ брой “ – Марион Марешал Льо Пен, която се причисли към крайнодясната партия „ Реконкиста “ на Ерик Земур, непосредствено съобщи, че Ая Накамура не пее на френски. Депутатът от „ Национален общ брой “ Себастиан Шьону непосредствено попита дали да вземем за пример на френската министърка на спорта и образованието Амели Удеа-Кастера би ѝ се понравило децата й да приказват точно на жаргона на  певицата, оповестява „ Се нюз “.

В средата на март по време на протест за евроизборите на „ Реконкиста “ в Париж беше упоменат въпросът с Ая Накамура и единствено при изговаряне на името ѝ събралото се голям брой избухна в освирквания и дюдюкания. Пак по същото време крайнодясната група „ Ле натиф “ (в превод от френски „ кореняците “) постна в обществените мрежи фотография на девиз, разпънат от десетина от членовете й на брега на Сена в Париж, на който се четеше: „ Няма метод, Ая, тук е Париж, не е пазарът в Бамако “, напомня Франс прес.

Този протестен надпис даже се подиграваше с текста на един от шлагерите на Ая Накамура „ Djadja “, видеото към което е гледано 950 милиона пъти в „ ЮТюб “ и в чийто припев попада точно фразата „ Няма метод “. 
Шок от расистките нападки
Всички тези нападки потресоха уредниците на Олимпийските игри, които обявиха, че са шокирани от расистките офанзиви против певицата и ѝ засвидетелстваха цялостна поддръжка, съобщи Франс прес. Министърката на спорта и на образованието Удеа-Кастера също изрази поддръжка за Ая Накамура и ѝ препоръча „ да не ѝ пука въобще “. Министърката на културата Рашида Дати разкритикува също нападките против певицата и съобщи, че офанзивите против един създател са неприемливи и са закононарушение. Тя добави, че има хора, които употребяват всеки предлог, с цел да насочат расистки нападки.

На страната на певицата застанаха нейни млади сътрудници, като артистът Даджу и певицата Неж. По-утвърдени имена във френската музика, като Патрик Брюел и Бенжамен Биоле, също я опазиха.

Адвокатът на Ая Накамура Кари Себиат съобщи, че става дума за една недостойна и изцяло отвратителна дискусия и не изключи правосъдни дейности от страна на клиентката си поради всички нападки против нея. 
Как реагира самата певица?
В ядосан пост в „ Х “ самата певица обвини тези, които я подлагат на критика, в расизъм.

„ Превръщам се в тематика номер едно в страната и от това се чувствате зле. Дължа ли ви нещо? Нищо “, съобщи тя, намеквайки, че никой не може да я подлага на критика, тъй като тя е постигнала всичко сама.

После добави, че хулителите ѝ може и да не са създатели, с цел да преценяват нейното творчество, само че сигурно не са глухи, намеквайки, че всеки може да си даде сметка за певческите й заложби. В различен пост Ая Накамура благодари на поддръжниците си и съобщи, че тя самата усеща, че е помогнала на хората да преоткрият Едит Пиаф и че има чувството, че Едит Пияф се е превъплътила в нея, съобщи Бе Еф Ем Те Ве.

Относно нападките на крайнодесните и консервативните против Ая Накамура депутатът от радикалната левица „ Непокорна Франция “ Антоан Ломан съобщи: „ Те претендират, че обичат страната си, само че желаят да изключат от нея най-слушаната франкофонска певица в света след Едит Пиаф. Човек не може да е по едно и също време расист и родолюбец във Франция “, съобщи той, представен от Франс прес.

А френското издание на уеб страницата „ Слейт “ и френският уебсайт Ве Ес Де вършат паралел сред Едит Пиаф и Ая Накамура.  И двете певици имат доста по-общо, в сравнение с допускат да вземем за пример крайнодесните. Те са от имигрантски генезис.  На тези от дясното политическо пространство, последователи на тезата за французите кореняци, въплъщаващи френската еднаквост, може да се напомни, че бабата по майчина линия на Едит Пиаф е Ема Саид Бен Мохамад, циркова артистка и певица, с креативен псевдоним Айша.

Тя е дете от разбъркан брак на италианка и представител на една от общностите от Магреба (кабилец или бербер, съгласно другите версии). И Едит Пиаф, и Ая Накамура са познали планетарен триумф с помощта на музиката си. Но при започване на кариерата си и двете не са се вписвали в общоприетите стандарти на френското общество.

Техните песни, съдържащи  разговорния език на тяхната ера, допират с простички и директни думи аудиторията, отбелязва френското издание на „ Слейт “.  Цялата дискусия към Ая Накамура в този момент припомня за това, че във Франция има проблем с асимилацията и интеграцията на потомците на мигранти. Но този проблем не се дължи на самите потомци, колкото на неспособността на някои французи да одобряват даже концепцията, че потомците на имигрантите са французи, отбелязва изданието.
Имигрантите и потомците им към една трета
Според изданието „ Атлантико “ популацията във Франция е формирано от 10,3 % имигранти, 10,9 % потомци на имигранти от второ потомство и 10,2 % потомци на имигранти от трето потомство. Това значи, че имигрантите и техните потомци съставляват 31 % от популацията на Франция, което прави общо над 20 милиона души, добавя изданието, като се базира на данни на Френския народен институт за статистически и стопански проучвания.

Миналия петък след сигнал от страна на Международната лига против расизма и антисемитизма прокуратурата в Париж стартира следствие поради офанзивите против френската певица от малийски генезис, оповестяват Франс прес и „ Монд “. Разследването е поверено на звеното за битка с онлайн деянията на ненавист.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР