Нов скандал с иновативните терапии за тежко болни пациенти. Ефектът

...
Нов скандал с иновативните терапии за тежко болни пациенти. Ефектът
Коментари Харесай

Ефективността на иновативните терапии за тежко болни ще се проследява

Нов скандал с новаторските лечения за тежко заболели пациенти. Ефектът от използването им ще се наблюдава единствено в избрани лечебни заведения, посочени в експлицитен лист.

Центърът за отбрана правата в опазването на здравето дефинира това като нов опит за мораториум, а от здравното министерство ги упрекнаха, че основават подправена вест.

Вече ще се наблюдава успеваемостта на новаторски лечения.

Проследяването ще трае 3 години и ще се прави единствено в съответни лечебни заведения. Те ще подават информацията до РЗИ - от там тя ще отива до няколко институции до момента в който стигне до Съвета по цени и реимбурсация и до Здравната каса. От следенето на успеваемостта ще зависи дали и по какъв начин касата ще продължи да заплаща терапиите.

Скандалът се развихри, поради листата, в който се показват лечебните заведения за следене. Пациентски организации и лекари настояват, че по този начин страната лимитира местата, в които пациентите да се лекуват.

Изискването да се наблюдава успеваемостта от лекуването с новаторски лечения е въведено с промени от януари 2017 година Засяга терапиите, за които няма данни от прилагенето им в действителна здравна процедура.

Според измененията, следенето ще си прави единствено от унивреситетските лечебни заведения. Но не от всички, излиза наяве от листата. Тази, в която работи доктор Маринов да вземем за пример, не е включена в него.

" Достъпът на пациенти до тези медикаменти е мощно стеснен. Изкуствено се концентрират пациентите в една-две лечебни заведения в София, Пловдив и Варна ", уточни доктор Филип Маринов от отделението по здравна онкология в УМБАЛ " Дева Мария " – Бургас.

Пациентката на лекар Маринов - Зинаида Мишева още веднъж се бори с рака. Първият път са я лекували в Пловдив, в този момент - в родния й град Бургас.

„ Ако " умните глави " решат, че би трябвало да ни лишат от тази новаторска терапия, тези новаторски медикаменти, просто ние сме лишени от най-важното – това е правото на живот”, разяснява тя.

Притеснение има и измежду лечебните заведения, които не са унивреситетски. Не е ясно дали касата ще им заплати, в случай че лекуват с новаторска терапия. „ Фактически това значи още веднъж мораториум по различен метод изработен с административни актове”, съобщи Стойчо Кацаров от Центъра за отбрана правата в опазването на здравето.

От здравното министерство дефинираха изказванията за въвеждане на нов мораториум като подправена вест. Решението лечебните заведения да са унивреситетски е взето след допитване и до националните консултанти. При нужда, описът ще се актуализира.

Предстои касата да стартира да заплаща новите лечения.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР