Нов скандал на тема екология е на път да избухне

...
Нов скандал на тема екология е на път да избухне
Коментари Харесай

Екоразследване: В Родопите горите чезнат заради сеч

Нов скандал на тематика екология е на път да избухне мощно. Причината – следствие на спелеолога Атанас Русев и група специалисти еколози по отношение на сечта на гори в Родопите. Русев се прояви при рецесията с язовир " Студена " - той даде концепцията да се търси вода от водосбора на " Витоша ".
Основното изказване в обявата във Фейсбук групата " Да запазим Корал ", че има противоречие сред данните от сателитни фотоси за горски масиви и държавна информация за протичащото се с горите в Родопите.
В обявата има непосредствено обвиняване за неистини и надлежно калкулации за разнообразни региони, за които дава отговор Държавно горско стопанство " Родопи ", и по какъв начин се е променяла гората там в интервал от сред 8 и 10 години. С негативен и нулев приръст се отличават най-вече горите, в които е воден натоварен дърводобив през последните 10 години, гласи заключението на природозащитниците.
Еколозите са безапелационни, че страната въобще не дава доклад с цифри дали гората се възвръща след сеч или не. " Сателитните фотоси обаче демонстрират ясно, че възобновяване на гората върху оголените площи във високата планина протича извънредно постепенно, като даже появяването на обособени дръвчета лишава по 1-2 десетилетия. И колкото по-голяма е площта на всяко сечище, толкоз по-бавно се появява младата гора ", споделят те.
" За да се спре " законовото " заличаване на горите в Родопите е належащо Министерството на земеделието, храните и горите и Агенцията по горите да основат напълно нови правила за събиране и поддържане на данните за горите при цялостна бистрота и публичен достъп, да се спрат всички " шаблонизирани " сечи и да се преразгледат разпоредбите и проектите за всички горскостопански сечи в Родопите, преди " едрата шарка " споходила ДГС Родопи да болести горите в цяла България ", безапелационни са природозащитниците.
Пълният репортаж, със фотоси, таблици и графики, вижте ТУК!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР