Нов сигнал за бетон на морето – багери влязоха на

...
Нов сигнал за бетон на морето – багери влязоха на
Коментари Харесай

Търговски център на плажа край къмпинг „Градина”?


Нов сигнал за бетон на морето – багери влязоха на плажа край къмпинг „ Градина”. Теренът попада в предпазената зона за птици, само че строителството е утвърдено от институциите.

Ресторант, магазини и паркинг ще се простират на повърхност от 5 декара и половина, на метри от морето. „ Документи си имаме, позволение, заповедни книги, протоколи, утвърдени планове, всичко е нормално”, безапелационен е техническият началник Стефан Кодев.





В огромна степен това се удостоверява и от формалната информация от Министерството на туризма след инспекция по случая: "Документално инспекцията сподели, че става дума за изкопни работи в частен парцел във вътрешността към сушата. Теренът не е на територията на морския плаж, където се простират законовите пълномощия на Министерството на туризма. Има решение по оценка на съвместимостта, с което се съгласува капиталовото предложение. Също по този начин са издадени строително позволение и утвърждение за обстоен организационен проект на парцела ".

„ В предишното е било дюна, една от огромните дюни по Черноморското крайбрежие. За страдание, тя изчезва с течение на времето, заравнена е и в този момент сега започваме да строим солидни сгради”, разяснява на собствен ред Спас Узунов от Българска фондация „ Биоразнообразие”.

Тази част до плажната линия е включена в Общия организационен проект на Созопол като курортна зона, с височина на застрояване до 7 метра. „ Общият организационен проект на общината е минал през екологична оценка в Министерство на околната среда и водите. Няма да има влияние върху типовете птици, които се опазват в тази НАТУРА зона”, означи Детелина Иванова от РИОСВ-Бургас.

В прилежащия къмпинг „ Смокиня” благодарение на полицията ще бъдат изтеглени караваните, сложени върху дюни. От Регионална инспекция за опазване на околната среда признават, че възобновяване на дюните ще отнеме десетилетия.



„ Увеличаваме размера на административно-наказателната отговорност, т.е. глобите доближават в това число до 50 000 лева за юридически лица”, даде обещание туристическият министър Николина Ангелкова.

Природозащитници упорстват вместо да глобява за унищожени дюни, страната да си върне собствеността върху тях.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР