Нов сезон, нов стил, ново палто, нова рокля, купувай повече,

...
Нов сезон, нов стил, ново палто, нова рокля, купувай повече,
Коментари Харесай

1 чифт дънки = 33,4 кг въглероден еквивалент: Как бързата мода влияе на климатичните промени?

Нов сезон, нов жанр, ново палто, нова рокля, купувай повече, купувай по-евтино, изхвърляй, пазарувай още веднъж – обаян кръг на консуматорско общество . За да задоволява потребностите на консуматорското общество, стилната промишленост създава към 10% от годишните въглеродни излъчвания в международен мащаб.

Според данни на Програмата на Организация на обединените нации за околната среда (UNEP) за направата на един чифт дънки са нужни 3781 литра вода - от производството на памука до доставката на крайния артикул в магазина. Това се равнява на отделянето на към 33,4 кг въглероден еквивалент. (CEV)

*Материалът стартира с голям брой статистически данни, с цел да покажем какъв брой сериозен е казусът, а в края на материала ще дадем и образци за решения.

Всяка година стилната промишленост употребява 93 милиарда кубически метра вода - задоволително, с цел да задоволят потребностите на пет милиона души по света. Близо 20% от международните отпадъчни води са в следствие от стилната промишленост – боядисването и обработването на тъкани.

Според данни на Световната банка памукът за стилната промишленост заема към 2,5% от общата повърхност на земеделските земи в света. Синтетичните материали като полиестер изискват към 342 милиона барела нефт всяка година. На този декор процесите на произвеждане на облекла, като да вземем за пример боядисването, изискват 43 милиона тона химикали годишно.

Концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата е най-висока от 2 милиона години насам

В допълнение, от общото количество нишки, употребявани за производството на облекло, 87% се изгарят или изхвърлят на сметища.

Бърза мода 101 и кръговратът от последици след нея

Една от основните рискове пред околната ни среда е така наречен „ бърза мода “ – това са на ниска цена и бързо създадени облекла, в огромни количества. Обикновено те са направени от нискокачествени материали и възпроизвеждат моделите от стилния подиум и висшата мода.

Снимка: Getty Images

Подобен бизнес модел все по-драстично навлиза в стилната промишленост и трансформира кръговрата ѝ – представянето на нова сбирка към този момент не е сезонно, подмяната на дрешника се случва на седмична база.

Според данни на Европейската комисия по-малко от 1% от облеклата се рециклират в нови нишки, а текстилът, който не може да се употребява наново, се преработва най-вече в заряд за тапицерии и изолираност, или се изгаря.

Модната промишленост – стопански прогрес и резистентност

Модната промишленост е от основно значение за икономическото развиване, като тя се прави оценка на към 2,4 милиарда щатски $ в международен мащаб и в нея са директно заети 75 милиона души. Тя е третият по величина индустриален бранш в света след автомобилната и софтуерната индустрия.

Това трансформира производителите на облекло в предизвикателство да се развиват, без да бъдат врагове на околната среда, да станат съдружници на климата, като в същото време предизвикват по-добри условия за служащите в бранша.

Всяка година над 1 милиарда души по света се включват в начинания, показващи поддръжка към природата

Някои водещи марки са дали отговор на този апел и работят за намиране на други възможности на нишки и създаване на по-екологични процеси. Технологиите и научните проучвания играят основна роля за превръщането на промишлеността в по-устойчива.

Спортните обувки и спортните дрехи стартират да се създават от материали, извлечени от пластмасата, изхвърляна в океана. Някои компании имат политика за връщане на остарели облекла, с цел да могат да ги рециклират и вложат материалите в производството на нови облекла.

30% от Световния океан ще бъде включен в предпазени зони

Как да понижим замърсяването, което остава след себе си стилната промишленост – практични препоръки

За да стане стилната промишленост по-устойчива, би трябвало да се включат всички участници - от дизайнерите до производителите и потребителите. Предприемането на някои дребни стъпки може да бъде първата огромна крачка към смяната:

Бъдете изобретателни в комбинирането на облеклата и ги рециклирайте, откакто се износят (в доста градове у нас има особено сложени контейнери за преработване на дрехи).Дарявайте това, което към този момент не употребявате.Носете облеклата на шивач, в случай че имат потребност от корекция, замислете се, преди да ги изхвърлите.Купувайте единствено това, което ви е належащо.Помислете за качеството, а не за количеството - всяка спомагателна година носене на дадена дреха значи по-малко замърсяване. Евтините облекла постоянно не устоят на цикъла на пране, което значи, че в дълготраен проект не спестявате пари спрямо покупката на по-качествени облекла?Купувайте облекла втора ръка.

Снимка: Getty Images

На 1 юни Европейският парламент гласува  Стратегията на Европейски Съюз за резистентен текстил с 600 гласа „ за “, 17 „ срещу “ и 16 „ въздържал се “. По този метод се приканва текстилните артикули, продавани в Европейски Съюз, да бъдат по-издръжливи, по-лесни за повторна приложимост, ремонт и преработване. Това е основна стъпка към слагането на завършек на „ бързата мода “.

Ще се стигне ли до рискови метеорологични условия през идващите години?

В Световния ден на околната среда 5 юни сложихме началото на " Зелената седмица " – акция за отговорно държание към околната среда.

До 9 юни в ефира, на btvnovinite.bg, в обществените мрежи и радиостанции ще ви даваме потребна информация за това какво можем дружно да създадем в всекидневието си, тъй че да понижим въглеродния отпечатък.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР