Нов съдебен състав на Варненския окръжен съд ще гледа на

...
Нов съдебен състав на Варненския окръжен съд ще гледа на
Коментари Харесай

Нов съдебен състав ще гледа делото за убийството в Гранд мол - Варна

Нов правосъден състав на Варненския областен съд ще гледа на 28.03.2018 година делото за убийството на Нягол П. в Гранд мол, осъществено преди 3 години. Делото беше върнато за ново разглеждане от въззивната инстанция в края на януари 2018г. Разпоредителното съвещание беше планувано за 7-и март, само че заради заболяване на юриста на брата на Нягол, делото беше отсрочено, оповестиха от Окръжен съд – Варна.
Убийството беше осъществено на 14 март 2015 година Според събраните по делото доказателства Нягол живеел в едно домакинство дружно с майка си, с брат си и брачната половинка му във Варна. Имал тежко пострадване на дясната ръка и психологично заболяване, което лекувал с лекарства. Независимо от това, той полагал грижи за болната си майка. Често денем се разхождал към и в постройките на Автогара-Варна и Гранд мол.
На 14 март преди 3 години подсъдимите Ангел Н. (сега на 28 година от Кърджали) и Красимир Д. (сега на 26 година от Ямбол) от охранителната компания „ Джи Ем секюрити “ били известени по телефон от шеф промяната, че на тяхното равнище има лице с тип на клошар, което просело пари. Било им разпоредено да го изведат от постройката. Охранителите отвели Нягол на „ равнище -1 ", пред залата за видеонаблюдени и му задали въпроси свързани с повода за визитата в постройката и положението в което се намирал повлияно ли е от използването на алкохол. Постепенно двамата подсъдими почнали да стават нападателни, като почнали да бутат и да дърпат мъжа, за да го откажат от бъдещи визити в мола. Започнали да насочат обидни думи към него и да му се подиграват. Имало мълчешком предписание измежду охранителите, лица с недобър външен тип или във очевидно пияно положение да бъдат „ респектирани “, по-късно да бъдат извеждани отвън постройката. Респектирането целяло лицата, по отношение на които се ползва да се въздържат от бъдещи визити. Според обвиняването точно пред залата за видеонаблюдение охранителите нанесли побой на жертвата. През това време охранителят Ангел снимал с мобилния си телефон някои от издевателствата. При всеки опит на жертвата да избяга от охранителите, побоят над него с ритници и юмруци по тялото продължавал.
След побоя, записите на охранителните камери са записали потърпевшият да се движи олюлявайки се из комерсиалния център, очевидно объркан. Минути по-късно жена, работеща в един от магазините, подала сигнал за човек, паднал по тил пред един от комерсиалните обекти. Пристигналият медицински екип единствено установил гибелта на Нягол. Тройната съдебномедицинска експертиза, назначена по време на следствието е отчела над 57 удара по тялото на убития.
На 19.06.2017г. Варненският областен съд - Варна призна за отговорни тримата охранители и наложи следните санкции: 18г. „ отнемане от независимост “ за Ангел Н., 16 година „ отнемане от независимост “ за Красимир Д. и 15 година „ отнемане от независимост “ за Цветан М.
Съдът оправда подсъдимите по обвиняването действието да е осъществено в качеството им на длъжностни лица, както и по тази причина потърпевшият да е бил в безпомощно положение.
Присъдата беше протестирана и обжалвана пред Апелативен съд – Варна през август 2017г. от подсъдимите, гражданския просител и частния обвинител, и Окръжна прокуратура Варна. В митинга си държавното обвиняване настояваше за присъда, която да е в размер на 20 години „ отнемане от независимост “, с цел да е покрай оптималния размер, очакван от закона. Подсъдимите желаеха също нов развой пред първата правосъдна инстанция, където чакат по-ниски или оправдателни присъди. Както прокуратурата, по този начин и юристите на подсъдимите и на гражданския просител и частен обвинител не оспориха оправдателната част на присъдата на Окръжен съд – Варна.
С решение от 24.01.2018 година Варненският апелативен съд върна делото за ново разглеждане от различен състав на Окръжен съд - Варна.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР