Нов рентгенов апарат започна да функционира в Диагностично-консултативния център (ДКЦ-1)

...
Нов рентгенов апарат започна да функционира в Диагностично-консултативния център (ДКЦ-1)
Коментари Харесай

В Диагностично-консултативния център в Разград работят с нов рентгенов апарат

Нов рентгенов уред стартира да действа в Диагностично-консултативния център (ДКЦ-1) в Разград, съобщи Българска телеграфна агенция.

Средствата за закупуването на оборудването са обезпечени от бюджета на общината след получено утвърждение от Общинския съвет. Стационарната графична рентгенова уредба беше показана през днешния ден пред публицисти в наличието на тримата зам.-кметове и ръководителя на Общинския съвет Стоян Ненчев. „ Това е един стандартен цифров уред от последно потомство. За разлика от старите апарати при тези няма касети, филми, а облиците при диагностика с него са доста по-прецизни “, сподели рентгенологът доктор Атанас Тодоров. Той изясни, че посредством новия рентген качеството на проучването е доста по-високо и разрешава да се прави по-бърза и по-добра диагностика. По думите му обработката на фотосите става в границите на минута-две, до момента в който при остарелия уред това време е било минимум 20 минути, а от време на време - час-два.



Управителят на поликлиниката доктор Николай Денев благодари на общинското управление за съдействието и финансирането за закупуване на апаратурата. Стойността му е 159 474 лева Д-р Денев напомни, че остарелият рентгенов уред, закупен като втора ръка и настоящ от 2010 година, постоянно се е повреждал. Той изясни, че рентгенът е най-натоварената здравна техника в поликлиниката и генерира забележителен дял от приходите на лечебното заведение. „ На ден през рентгена минават към 50 пациенти. В натоварените дни доближават 70 индивида, а в по-ненатоварените не падат под 30-40 души “, съобщи доктор Атанас Тодоров.

От името на управлението на община Разград заместник-кметът Добрин Добрев изрази удовлетворение, че за няколко месеца със взаимни старания от страна на локалната администрация и на поликлиниката е направено всичко допустимо, с цел да се случи вземането на решение, закупуването и инсталирането на новия рентген. „ Това е от изключителна значимост освен за жителите на община Разград, само че и на цялата Разградска област, защото апаратът се употребява и от пациенти от района. Новата облага ще подкрепи обезпечаването на по-добро и качествено опазване на здравето, което е част от политиката, която община Разград води в интерес на жителите “, сподели Добрев. Той пожела на екипа, който работи с рентгена, да има доста сполучливо разчетени диагнози, които в точния момент да оказват помощ за лекуването на жителите на района.

Инсталирането на стационарната непосредствено цифрова графична рентгенова уредба, както и приемането на разрешителни от страна на държавни институции за влизане в употреба, е лишило софтуерно време, в което са били изнесени на друго място единствено мамологичните прегледи, само че управлението на поликлиниката към този момент разполага с всички нужни лицензии и рентгенът обезпечава здравното обслужване на пациентите, които имат потребност от диагностика. С него с изключение на доктор Атанас Тодоров работи и доктор Теодора Павлова. При подготовката за инсталирането на новия рентген е осъществена и реорганизация на пространствата, като към употребяваните до момента пространства е добавено още едно, употребявано преди за фотолаборатория за промиване на филми.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР