Нов рекорд удариха депозитите на милионери в банките. В края

...
Нов рекорд удариха депозитите на милионери в банките. В края
Коментари Харесай

Нов милионер на всеки три дни в България

Нов връх удариха депозитите на милионери в банките. В края на септември в страната има 775 влога на жители със суми над 1 млн. лева, сочат данните на Българска народна банка. Това е растеж с 32 влога за три месеца, което значи, че приблизително на всеки три дни се е появявал по един нов милионерски депозит. Общата сума на парите в тези най-големи влогове на жители е скочила до 1,85 милиарда лева Тъй като доста заможни хора може да имат по няколко милионерски депозита, действително към 700 души имат 1,85 милиарда лева

Най-голям растеж от 4,4% има при депозитите със суми сред 200 хиляди и 500 хиляди лева За три месеца те нарастват с 333 броя и доближават 7865 броя, сочат данните на Българска народна банка. В рамките на година при тези влогове също има максимален растеж, който е съвсем 17%. Увеличават се и влоговете със суми сред 500 хиляди и 1 млн. лева, като в края на септември те са 1 283 броя.

Всъщност, усилва се броят на всички влогове със суми над 10 хиляди лева, сочат данните на Българска народна банка. Като те са малко над 1 млн. броя. Много от заможните хора в действителност имат по няколко депозита в разнообразни валути и разнообразни банки. Така под 1 млн. българи може да се каже, че са богати или са от междинната класа. А останалите над 6 млн. българи не могат да се похвалят, че имат спестени над 10 хиляди лева, колкото коства една прилична кола на остаряло.

И до момента в който богатите и хората от междинната класа натрупат пари в банките, бедните са принудени да теглят от спестяванията си с цел да вържат фамилния бюджет. Депозитите със суми до 10 хиляди лева понижават общо с над 91 хиляди броя в границите на три месеца. В резултат общият брой на депозитите на жители понижава със 79,9 хиляди броя. Общата сума на спестяванията на жители обаче се усилва с 606 млн. лева за три месеца, или с 2,574 милиарда лева за година и в края на септември доближава 46,4 милиарда лева

Кредитите на жители на стойност над 1 млн. лева обаче понижават през тримесечието с 41 броя и в края на септември са 280 броя.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР