Нов рекорд от 500 лв. за ток за стая за

...
Нов рекорд от 500 лв. за ток за стая за
Коментари Харесай

РЕКОРД: 500 лв. за ток на стая в общежитие

Нов връх от 500 лева за ток за стая за трима или 170 лева на студент бележат последните сметките в общежитията. Това заяви ръководителят на Националното посланичество на студентските препоръки Даниел Парушев.

Причината е, че те се преглеждат като небитови консуматори и заплащат индустриален ток. През декември обаче сметките за ток удариха „ само” 400 лева

От казуса са наранени над 35 000 студенти които живеят в общежития. „ За първи път през декември цената на тока на свободния пазар мина границата от 1000 лева./мвтч, а измененията се отразяват на студентската общественост. Получените обезщетения от 110 лева./мвтч бяха отпуснати единствено за октомври и ноември 2021-ва, само че не и за последващите месеци. Сега излязоха сметките за декември, които още веднъж стреснаха студентите”, разяснява ръководителят на НПСС пред " Монитор ".

Сред факторите, които въздействат за по-високите сметки в някои блокове, е освобождението на част от стаите в тях поради онлайн образованието. Така сумата, която би трябвало да се заплати за общите елементи – асансьор, осветяване в коридора и други, се разпределя сред по-малък брой студенти.

„ Общата консумация се разделя сред живеещите в блока, по тази причина и някои студенти получават по-високи сметки. Когато потреблението в един блок е за 40 000 лева, само че в него живеят единствено 300 студенти, то сигурно ще платят доста по-високи сметки, в сравнение с в случай че бяха 500”, изясни Парушев.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР